Z ciekawostek. To samo zjawisko odpowiada za to że, jak położysz ciężkie (i najlepiej o małej powierzchni) rzeczy na lodzie zaczną się w niego zapadać (bardzo powoli) mimo ujemnej temperatury. Pod wpływem ciśnienia zmienia się temperatura topnienia i parowania. Część lodu stopnieje i zaraz znowu zamarznie.
@pejter: @padobar: Chodzi o to samo zjawisko. Zmianę punktu topnienia i wrzenia w zależności od ciśnienia. Punkt potrójny jest po prostu przypadkiem szczególnym kiedy wszystkie trzy stany się spotykają. Coś w stylu każdy kwadrat jest prostokątem ale nie każdy prostokąt jest kwadratem.
@miziol: OK, tyle że na filmie pokazują kwadrat, a Ty piszesz o prostokącie ;p Przykładów prostokąta może być więcej:
@michalson18: Ja wiem że już w naszych Tatrach nie da się niczego ugotować. :) A bakterie giną z powodu temperatury czy z powodu wrzenia? Raczej temperatury, więc woda zagotowana w górach będzie miała więcej bakterii niż zagotowana normalnie. Zresztą, po co próbować robić kawę, skoro i tak się nie zaparzy? Chyba że rozpuszczalną. :P
Komentarze (95)
najlepsze
@miziol: Śmiem wątpić, że występuje w tym zjawisku punkt potrójny bo ciśnienie jest wyższe od 1 atmosfery, ale też ma miejsce zmiana stanu skupienia.
@miziol: OK, tyle że na filmie pokazują kwadrat, a Ty piszesz o prostokącie ;p Przykładów prostokąta może być więcej:
- zgniatanie kulki śnieżnej w lodową bryłę
-
jeśli założymy że na Mont Everest woda wrze przy ok 70*C to jak możemy tam zaparzyć kawę
i czy ta kawa zagotowana w takiej temp jest zdatna do bezpiecznego picia ?
ot takim mały quiz na logiczne myślenie dla elity wykopu :)
Ja wcale nie napisałem że nie wiem co tam się dzieje. Napisałem tylko że to co widzę jest niecodzienne...
Komentarz usunięty przez moderatora
Wielkie mi Halo O.o
Komentarz usunięty przez moderatora