Mówiłeś, że te drożdże po cydrze można jeszcze raz zalać sokiem. Czy mogę je przelać na chwilę do jakiegoś innego (wysterylizowanego) pojemnika tylko po to by wysterylizować balon?
Czy też mogę po prostu od razu zalać drożdże w balonie nowym soczkiem i dodając pożywkę?
Hmm nie wiem czy dobrze odczytam pomiar ( przyznam się że nie bardzo umiem ) mam dwie skale, skala nastawu i skala po fermentacji jednak wynik jest po między nimi. Jest też trzecia skala od -5 (u góry) do 30 (na dole) mój ala cydr ma 5 stopni na tej skali
Próbowałem, w smaku jest nawet całkiem przyjemny lekko kwaskowy choć jeszcze słodki, w sam raz do
Niech zrobią raz, coś wyjść musi i nawet jak będzie kwasior to i tak wypiją "bo moje".... Potem doczyta sobie na forach czy w książkach co i jak.
@JerzyM__: To jest właśnie genialne, prosty sposób żeby zarazić kogoś pasją. :)
Najgorzej jak nowicjusz spyta jak zacząć i usłyszy że musi najpierw przeczytać tysiąc książek, zdobyć certyfikat i wziąć kredyt na sprzęt... to się człowiek do wszystkiego zniechęci, straci wiarę w siebie
@Cbatman: Te filmiki mają pokazać jak zrobić domowy cydr prosto i bez spinania się. Higiena jest ważna i wspominam o sterylizacji ale nie chcę robić z tego nie wiadomo jakiego wyczynu bo ludzi to odstraszy. Zalewanie ludzi fachową wiedzą nic nie da. Niech zrobią raz, coś wyjść musi i nawet jak będzie kwasior to i tak wypiją "bo moje".... Potem doczyta sobie na forach czy w książkach co i jak.
@susi33: tak - można... problem występujący w plastikowej butli jest taki, że ugina się ona przy każdym dotknięciu i zaciąga powietrze z otoczenia... a ono jest pełne drobnoustrojów, które mogą zakazić miód vel cydr. Przyjęło się więc, że do tego typu rzeczy używa się baniek o sztywnych ściankach....
aaaa - zawsze możesz dorwać się do baniek po wodzie niby pitnej tak powszechnej we wszystkich firmach. Ma sztywne ścianki etc.
Komentarze (158)
najlepsze
Mówiłeś, że te drożdże po cydrze można jeszcze raz zalać sokiem. Czy mogę je przelać na chwilę do jakiegoś innego (wysterylizowanego) pojemnika tylko po to by wysterylizować balon?
Czy też mogę po prostu od razu zalać drożdże w balonie nowym soczkiem i dodając pożywkę?
PS: napisałem taki sam koment na youtube :)
Chciałbym go lekko wyklarować gdyż uważam że w tym osadzie są drożdże które dają taki lekko niepożądany smak.
Hmm nie wiem czy dobrze odczytam pomiar ( przyznam się że nie bardzo umiem ) mam dwie skale, skala nastawu i skala po fermentacji jednak wynik jest po między nimi. Jest też trzecia skala od -5 (u góry) do 30 (na dole) mój ala cydr ma 5 stopni na tej skali
Próbowałem, w smaku jest nawet całkiem przyjemny lekko kwaskowy choć jeszcze słodki, w sam raz do
Ile % alkoholu ma taki cydr? I mógłbyś coś powiedzieć o jego smaku ;d
@JerzyM__: To jest właśnie genialne, prosty sposób żeby zarazić kogoś pasją. :)
Najgorzej jak nowicjusz spyta jak zacząć i usłyszy że musi najpierw przeczytać tysiąc książek, zdobyć certyfikat i wziąć kredyt na sprzęt... to się człowiek do wszystkiego zniechęci, straci wiarę w siebie
@Cbatman: Te filmiki mają pokazać jak zrobić domowy cydr prosto i bez spinania się. Higiena jest ważna i wspominam o sterylizacji ale nie chcę robić z tego nie wiadomo jakiego wyczynu bo ludzi to odstraszy. Zalewanie ludzi fachową wiedzą nic nie da. Niech zrobią raz, coś wyjść musi i nawet jak będzie kwasior to i tak wypiją "bo moje".... Potem doczyta sobie na forach czy w książkach co i jak.
Komentarz usunięty przez moderatora
aaaa - zawsze możesz dorwać się do baniek po wodzie niby pitnej tak powszechnej we wszystkich firmach. Ma sztywne ścianki etc.