Dobry wieczór :-)
Szef kuchni poleca na dziś: banalnie prosta sałatka z kuskusem dla miłośników prostej i zdrowej kuchni, w wersji alternatywnej dla miłośników błyskawicznego jedzonka :-)
Co przygotować:
*oczywiście kuskus
*ogórek zielony
*świeże warzywa wedle upodobań: pomidor, kukurydza, papryka, szczypiorek......
*pieprz, sól, oliwa z oliwek
*z naczyń: miska/pudełko z pokrywką, ew. kubek ciepłej wody :-)
- Do pudełka/miski wsypujemy kuskus, mniej więcej równo pokryć denko.
- Zetrzeć ogórka, nałożyć na kuskus i (ważne!) lekko posolić.
- Pozostałe warzywa wg upodobań (chociaż sama polecam raczej te "mokre") nakładać warstwami na ogórki.
- Całość lekko posypać pieprzem (ewentualnie przyprawami wg smaku) i polać oliwą z oliwek.
- Zostawić na noc (lub chociaż kilka godzin) pod przykryciem w lodówce.
- Po wyjęciu przemieszać, ewentualnie przyprawić i smacznego!
Dlaczego tak: tak przygotowany kuskus ładnie się w nocy przegryzie (woda z ogórków, oliwa i soki z pozostałych warzyw zmiękczą kaszę) - jest idealnie półtwardy, a jednak już gotowy. Niecierpliwi mogą oczywiście przygotować kuskus (zalać ciepłą wodą/bulionem w mniej więcej takiej samej ilości, ile kaszy) i to zmieszać z warzywami, aczkolwiek to już nie to samo.
Moja wersja na jutrzejsze śniadanko do pracy:
Smacznego :-)
Komentarze (35)
najlepsze
Kuskus wymiata! Polecam też spróbować pilaf z soczewicą i kalafiorem:
Komentarz usunięty przez moderatora
PS: Kuskus daje ciekawe połączenia z kwaśnym/octowym smakiem.
Druga sprawa - surowych ogórków nie jemy razem z pomidorami. Coś tam interferuje ze składników.
Specjaliści od dawna nie zaliczają kukurydzy do zdrowych kategorii.
Słuchasz specjalistów którzy mówią ci jak masz jeść?
Musisz być bardzo "zadowolony" ze smaku swoich potraw, skoro "zdrowo" się odżywiasz...