Witam!
Chciałem Wam dzisiaj zaproponować przepis na bardzo smaczne i sycące danie, które jest całkiem tanie, a co najważniejsze łatwe w wykonaniu. Całość zajęła mi około 50min.
Jest to szwedzka, bardzo popularna potrawa Pyttipana.
Wikipedia
Ja zrobiłem wersję najprostszą i jedną z najtańszych.
Danie jest o tyle fajne, że można je łatwo zmodyfikować używając zamiast kiełbasy np. mięsa jakie zostało nam z obiadu, parówek czy nawet na bogatości wołowiny. Zamiast cebuli można dodać też pora.
Podawać można z jajkiem sadzonym i burakami
Składniki:
Nie będę podawał gramatury, ponieważ najlepiej jak sami sobie dobierzemy ilości, w zależności od tego co bardziej lubimy, chociaż należy zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzić w jedną lub drugą stronę ;)
-ziemniaki
-CEBULA
-kiełbasa
-przyprawa do ziemniaków
-majeranek
-tłuszcz do smażenia
-jaja (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (nie większą niż 0,5cm). Ważne jest żeby kostki były mniej tej samej wielkości. Płuczemy, i gotujemy w posolonej wodzie, około 10min od zagotowania. Ziemniaki muszą być PRAWIE ugotowane, nawet lekko niedogotowane. Nie mogą się rozpadać.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w kostkę kiełbasę.
A następnie podsmażamy ją dość porządnie na oleju
W czasie kiedy kiełbaska się smaży, ziemniaki gotują bierzemy się za cebulę, królową polskich stołów. Obieramy i kroimy tak ja wszystko w kostkę. Nie musi być bardzo cienko.
Kiedy kiełbasa jest już podsmażona, dodajemy cebulę i smażymy dalej na średnim ogniu, dopóki nie zmięknie.
Pamiętajcie o tym żeby nie rozgotować ziemniaków, bo zrobi się ciapa!
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do naszej kiełbaski z cebulką i dość długo smażymy, najpierw na średnim ogniu żeby ziemniaki "doszły" a następnie podkręcamy ogień, często mieszamy, żeby trochę wszystko zrumienić.
Trochę bardziej niż na zdjęciu ;)
Jako dodatek do potrawy usmażyć można jajka sadzone, jeśli się skusicie, przy tym punkcie jest dobry czas by zacząć ;)
Moje jajka ;)
Teraz czas na doprawianie. Ja poszedłem na łatwiznę i użyłem przyprawy do ziemniaków i majeranku. Ja tam przyprawy nie żałowałem, razem sypnąłem około 2 łyżeczek, ale pamiętajcie, że lepiej dać mniej i dosypać później niż przesadzić ;) Przyprawa oprócz smaku, nadała też potrawie bardzo fajny kolor.
Bardzo dobry do Pyttipany jest sos worcestershire. Ja niestety nie miałem, jednak jeśli macie pod ręką to śmiało dodajcie ;)
Ze składników, które są na zdjęciu wyszły mi 2 całkiem spore porcję ;)
Jeśli macie jakieś zastrzeżenia / uwagi to nie krępujcie się, przyjmę słowa krytyki :)
Smacznego!
DownmiaN
Komentarze (100)
najlepsze
Inna nazwa to kiełbasa z ziemniakami i cebulą.
To danie jak się domyślasz zalicza się do tej drugiej grupy. Nie jest to jakieś wow, ale chciałem pokazać że zamiast kolejny raz jeść kiełbasę z cebulą, zagryzając chlebem można zrobić coś innego dla odmiany. Nie liczyłem też na to że każdemu się spodoba ;)
i boje się przejść do zdjęcia poniżej tego tekstu :(
#zagranico
Niesamowite polskie danie: "Kelbasa z cebulo i kartoflamy"
oooo toż to nasza pitypanna!