Kurczak w śmietanie z cukinią i makaronem - Szybkie, tanie, smaczne :).
Przepis podpatrzony od kumpla, Knurka :)
Składniki:
Pierś z kurczaka, pojedyncza lub podwójna.
Śmietana 12%
Jedna lub dwie cukinie - ja daję dwie, wole jak jest więcej cukinii :). (Jak damy dwie, to wydaje się dużo, ale puści wodę i zmniejszy swoją objętość o połowę).
Makarun.
(Ja dałem podwójną pierś z kurczaka, dwie cukinie i dwie śmietany 12%)
Przyprawy:
Kurczaka można przyprawić w.g uznania, będzie dobre nawet jak tylko posolimy.
Sól
2-3 ząbki czosnku.
Do kuraka:
Papryka Słodka
Papryka Ostra
Może być odrobinka przyprawy do kurczaka.
Gocimy:
Wstawiamy makaron, niech się goci.
Cukinię kroimy na cztery, a później w plasterki.
Wrzucamy na patelnię i dusimy.
W trakcie duszenia cukinii, kroimy sobie kurczaka w kostkę, tudzież inne drobne kawałki.
Wrzucamy do jakiejś miseczki i przyprawiamy tym co nam się podoba. Niech sobie tak stoi.
Cukinię dusimy aż zmięknie i puści wodę.
Solimy i dodajemy czosnek.
Gdy cukinia się podsmaży, dodajemy cycek z kuraka i smażymy dalej.
Musiałem przesiąść się na wooka, bo patelnia okazała się za mała :D.
Jak kurczak nam się już usmaży (tylko żeby go nie wysuszyć, musi być soczysty!) dodajemy śmietanę.
Dusimy to sobie, aż zgęstnieje i sos przejdzie smakiem cukinii i przyprawionego kuraka.
Dodajmy do tego odcedzony makaron i mieszamy przez jakieś 3-4 minutki.
Żremy :D
Komentarze (112)
najlepsze
Co do cukinii mała uwaga - ja ją solę wcześniej, żeby wyciągnęła wodę. Musi poleżeć posolona z 15 min i widać na niej takie kropelki wody, ale nie wiem czy w tym przepisie to takie konieczne, żeby ją odwodnić.