Parę lat temu odbyłem staż w dziale IT w fabryce Farm Frites w Lęborku. Przeszedłem taśmę produkcyjną od samego początku do końca.
Oto kilka ciekawostek:
- ilość przypraw (głównie chodzi cukier), która powinna zostać dodana do ziemniaków, określa się (głównie) na podstawie koloru przekrojonego ziemniaka. Oczywiście pobiera się próbki kilku ziemniaków z partii.
Powiedzcie mi jedno, jaki jest sens dodawania różnych drogich konserwantów, skoro mrożenie jest najlepszym sposobem aby utrzymać żywność w idealnym stanie? Jak coś jest zamrożone to nie potrzebuje tony chemii, to tylko strata pieniędzy, a to cały czas trzyma temperature -18 stopni czy -22, juz nie wiem dokladnie
@nokash: specjalnie napisałem żeby ktoś nie pomyślał o podsmażanych i mrożonych ze sklepu. Takie też próbowałem nie raz i za każdym razem gorsze od tych zrobionych samemu z surowych... ale Ty się oczywiście musiałeś przyczepić :P
Komentarze (85)
najlepsze
Była już o tym mowa. Frytki w McD są po prostu dobrze wysmażone i posolone.
Suszone grzyby, czy owoce też są zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Właśnie przez to, że mają w sobie znikome ilości wody.
Oto kilka ciekawostek:
- ilość przypraw (głównie chodzi cukier), która powinna zostać dodana do ziemniaków, określa się (głównie) na podstawie koloru przekrojonego ziemniaka. Oczywiście pobiera się próbki kilku ziemniaków z partii.
-
Bo jesteś MrsHamburger? ;-)