Taka ciekawa informacja: w stanach oczywiscie j$?@no sie ze frytki smazone byly na tluszczu bodaj wieprzowym (cholesterol itp) wiec zmieniono go na wolowy. Problem w tym ze z wolowego frytki nie sa juz takie dobre. Ale chemia czyni cuda wiec szybko powstal magiczny dodatek i frytki znow smakuja tak samo.
@Tapirro: Nie, to był tłuszcz wołowy (93%) i olej bawełniany (7%). Zmieniono go na olej roślinny z dodatkiem aromatów nadających smak tłuszczu wołowego.
@Tapirro: Łatwo zapamiętać, aby nie pokręcić, że zmieniono go z powodu krzyku pseudodietetyków, że smażenie na smalcu jest podobno niezdrowe i powinno się je smażyć na tłuszczu roślinnym. Oczywiście, smażenie na tłuszczu roślinnym tak naprawdę jest niezdrowe i Ci sami pseudodietetycy atakują Maca za zmianę, której sami wymagali.
Pracowałem w Niemczech przy ziemniakach które były właśnie do M'c na taśmie gdzie wybierałem zgnitki, kamienie itp. Taśma mijając sortownik, mnie i kilku innych ludzików co robili to co ja wędruje do wielkich hal gdzie są suszone. Zanim trafią pod dach są spryskiwane jakimś syfem tak mocno, że aż nich kapie. Kiedyś mieliśmy dzień wolny i postanowiliśmy zrobić sobie frytki właśnie z tych ziemniaków. Wiec wszedłem na hale i ładowałem to siatki
W komentarzach pod artykułem ktoś tam krzyczy, że to ściema i że frytki są produkowane z suszu ziemniaczanego. Czy jakiś ekspert mógłby się wypowiedzieć?
@alkif: Po chipsach "Chipsletten" widać, że są robione z ciasta, bo mają inną strukturę i wszystkie mają taki sam kształt. Gdyby frytki z maka były robione takim samym sposobem, to musieliby mieć do nich ze czterysta różnych form, bo jednak każda frytka jest inna. Z resztą widać, że to ziemniak.
@alkif: Myślę że produkcja z suszu byłaby po prostu mniej opłacalna, po co dodawać kolejne etapy w produkcji takie jak suszenie i formowanie frytek jak po prostu można je obrać, podsmażyć i zamrozić ? Mniej czasu i potrzebnych środków na produkcję - poza tym nie wiem jaką przewagę miałby dawać ten susz ziemniaczany, ziemniaków nie brakuje, są stosunkowo tanie i można je przechowywać zimą.
a ja myslalem ze te frytki z MD to jest zmielona pulpa ktora pozniej zostala uformowana we frytke i usazona. serio mowie. a myslalem ze to tak wyglada przez strukture drytek z MD. sa takie ciastowate, ale widac taki gatunek ziemniaka to jest.
czy ktos wie z jakiego gatunku ziemniakow robone sa te frytki?
wiem ze chipsy lays sa robione z asterixow ktore maja bardzo regularne i okragle ksztalty. maja tez czerwona
Komentarze (85)
najlepsze
czy ktos wie z jakiego gatunku ziemniakow robone sa te frytki?
wiem ze chipsy lays sa robione z asterixow ktore maja bardzo regularne i okragle ksztalty. maja tez czerwona