CIASTO KISIELOWO-TRUSKAWKOWE
BISZKOPT
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
MASA I
3 szklanki wody
2 kisiele truskawkowe
1 galaretka truskawkowa
1 margaryna
MASA II
250 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki agrestowe
DODATKI
3 galaretki cytrynowe
opakowanie mrożonych truskawek ( nie muszą być mrożone)
Na początku sporządzamy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka dajemy do miski. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11uHJ8J_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21uHJa9_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Gdy wszystkie składniki sie wymieszają przestajemy ubijac i dodajemy mąkę. Delikatnymi ruchami mieszamy ciasto z mąkami i proszkiem do pieczenia.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31uHJaM_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Forme smarujemy margaryna, obsypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temp 180 stopni ok 20-25 minut.
Galaretki żółte i zielone rozpuszczamy i odstawiamy do momentu, aż zaczną tężeć.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51uHJej_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
No a teraz czas na masę 1. Większą połowę wody wlewamy do garna i zagotowujemy. W pozostałej wodzie rozpuszczamy kisiele i dodajemy do gotującej się wody.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61uHJfH_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Do gorącego kisielu wsypujemy truskawkową galaretkę i mieszamy.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71uHJgL_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Następnie do gorącego kisielu dodajemy po kawałku margaryny i dokładnie mieszamy.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81uHJhI_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Gorącą masę wylewamy na biszkopt i zostawiamy do wystygnięcia.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/91uHJiA_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Pora na masę II.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101uHJld_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Mleczko ubijamy i dodajemy tężejące galaretki agrestowe. Całość wylewamy na masę I.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/111uHJmM_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Do lekko schłodzonej cytrynowej galaretki wsypujemy zmrożone truskawki i mieszamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Całość wylewamy na masę II.
A to mały niesforny pomocnik. :)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/141uHJym_oBlw8Uq8Dssz3jEDTpejRoXqCrGVgprD,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
Komentarze (8)
najlepsze