Placki z pokrzywy, prawdę mówiąc to z kilkudziesięciu pokrzyw.
Nie wiem czy wiecie ,ale pokrzywy sa bardzo zdrowe i warto je jeść.
Więcej, możecie przeczytać w Wikipedii.
//pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzywa_zwyczajna#Zastosowanie
A oto nasze majówkowe próby z pokrzywami.
Zaczęło sie od koszenia przy użyciu nożyczek, a do ochrony przed poparzeniem na dłoń miałem założoną gumową rękawiczkę.
Po umyciu i odsączeniu, nożyczkami odcięliśmy listki i wrzuciliśmy na patelnię.
Całość udusiliśmy na maśle z dodatkiem pieprzu i kawałeczkiem czosnku.
Pokrzywy znacznie zredukowały swoja objętość, niestety nie mam zdjęcia, ale przypominało to uduszony świeży szpinak.
Smak duszonych pokrzyw mogę określić jak cos pomiędzy szpinakiem a trochę jak by szparagami.
Oczywiście takie uduszone pokrzywy juz nie parzą.
Gdy pokrzywy się dusiły przygotowaliśmy ciasto jak na naleśniki. (jajko, troche mleka, mąka, sól, pieprz).
Po połaczeniu ciasta i pokrzyw wyglada to tak:
Smażyliśmy racuszko-placuszki na rozgrzanym oleju po okolo 3-4 min z każdej strony (trzeba sprawdzać)
Gotowe placuszki wyglądają tak:
Smakują naprawdę bardzo dobrze i na pewno wkrótce znowu je zrobię.
W smaku troche jak placki ziemniaczane i byc może dobrze bylo by dodac do nich cebulę.
Placuszki te, są tez super sycące po zjedzeniu okolo 6-8 takich plackow z dodatkiem smietany bylem naprawdę najedzony.
PS: sorry, ze tak malo zdjec i brakuje kota, ale to byl spontaniczny majówkowy wyjazd :), poza tym to moj pierwszy gotuj z wykopem, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Komentarze (93)
najlepsze
@AndriejForewa: .
źródło: http://www.cyberbaba.pl/przepisy-kulinarne/137-rozne-przepisy/1214-zdrowe-chwasty-w-kuchni?start=7
@movzx: Duszenie tez skilowalo tą truciznę. A tak naprawdę włoski zawierają kwas mrówkowy ktory nie jest taki straszny.
Chociaż przepis w dobie kryzysu wart wykorzystania.