fajnie że pieczesz sama ale z prawdziwym chlebem ma to nie wiele wspólnego , prawdziwego chleba nie robi się na drożdżach tylko na zakwasie , a napisy na mąkach typu pełnoziarnista itp to zwykły spam PR ,
polecam zrób sama zakwas potrzeba mąki chlebowej ( żytnia 720 jest tu idealna )
150 gram wody 90 gram mąki , wymieszaj zostaw pod przykryciem lnianym na dobę , potem dokarm zakwas i dolej kilka
@vshila: nie tak się zrobiło tylko niestety jest zakalcowaty. Był za krótko pieczony i w zbyt niskiej temperaturze. Widać, że unios miał niezły i chleb swoją objętość powiększył, ale temperatura pieczenia była zła i prawdopodobnie po pieczeniu zachowanie też było złe :)
Powinnaś piec w najwyższej możliwej temperaturze jaką wyciągnie piekarnik. Do tego najlepiej chleb w trakcie pieczenia jeszcze wyciągnąć z foremki, żeby wilgoć miała którędy uciekać. Po pieczeniu chleb powinien
@anima0: spróbuj, zrobienie przepisu nie jest trudne ;) Co do chleba to wcale taki prosty nie jest. Powiedziałbym, że jest dosyć dobrze pokrzywiony (zwłaszcza góra).
@szarykwadrat: IMHO nie ma takowych. Możesz piec z gotowych mieszanek albo kombinować z własnymi modyfikacjami istniejących przepisów. Ja tak kombinowałem i nic nie wyszło poza dużymi rachunkami za gaz bo piekarnik ciągle chodził. Jak jesteś na diecie bezglutenowej to po prostu musisz się odzwyczaić od produktów, które de facto opierają się na glutenie i zupełnie zmienić dietę. Jak koniecznie musisz na śniadanie czy kolację wcinać coś pieczywopodobnego to zainteresuj się wynalazkami
@mnlf: Ale ja nie piszę żeby nie robić na zakwasie :) to jest jak najbardziej wskazane, drożdże wspomagają dodatkowo zakwas przez co z chlebem nie trzeba wojować kilku godzin :)
Odnośnie konfliktu drożdże vs zakwas: też od paru miesięcy piekę chleb i póki co doszedłem do wniosku, że najlepiej robić i na jednym i na drugim. Na samym zakwasie nie zawsze wyrośnie jak się nie ma doświadczenia, a sam chleb - wiadomo - kwaśny i specyficzny w smaku, nie każdemu podejdzie. Na samych drożdżach - trochę mdły, no i czuć ten składnik. A zakwas + drożdże (10g na chleb z 600g mąki)
Komentarze (82)
najlepsze
polecam zrób sama zakwas potrzeba mąki chlebowej ( żytnia 720 jest tu idealna )
150 gram wody 90 gram mąki , wymieszaj zostaw pod przykryciem lnianym na dobę , potem dokarm zakwas i dolej kilka
Powinnaś piec w najwyższej możliwej temperaturze jaką wyciągnie piekarnik. Do tego najlepiej chleb w trakcie pieczenia jeszcze wyciągnąć z foremki, żeby wilgoć miała którędy uciekać. Po pieczeniu chleb powinien
źródło: comment_YLgdMKoneVaDJ5NJBnmWg2TbW0fK99y6.jpg
PobierzPełnoziarnista, z nasionkami, prawdopodobnie smaczna i pachnąca ale to tylko duża bułka.
Nie mam nic przeciwko bułkom, też je bardzo lubię, ale nazywajmy rzeczy po imieniu.
a pozatym jest niedopieczony, więc chyba nie wyszedł.