CURRY Z KURY
Wiem, że to dzień po dniu podobne danie, ale tylko z nazwy. Mój przepis proponuję tym, którzy nie używają Vegety i mają większe zacięcie kulinarne. Nie jest to danie trudne w wykonaniu, ale powiązane z innym – trzeba najpierw ugotować rosół.
Korzyści jest kilka: mamy dwa dania z jednej kury/ kurczaka, wywar z warzyw daje smak mięsu, dzięki czemu nie potrzebujemy kostek rosołowych i tym podobnych wzmacniaczy smaku, nie marnujemy mięsa z rosołu. Tylko pies nie jest zachwycony, bo dostanie resztki resztek.
Przepis pochodzi z niemieckiej książki kucharskiej jakiejś księgarni wysyłkowej z lat 90-tych. Ja tylko zmieniłam proporcje. Niemcy dawali więcej cebuli, a mniej owoców.
Zaczynamy:
Nie będę pisała jak ugotować rosół, bo to chyba każdy wie. Ja kupiłam mrożonego kurczaka w markecie, do tego duuużo warzyw, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Rosół mam po 2 godzinach.
A teraz przepis właściwy.
Składniki: - dla 4 głodnych osób z dokładką.
- 1 ugotowana w rosole kura lub kurczak,
- masło lub olej do smażenia,
- 1 duża cebula lub 2 średnie,
- 1 duże jabłko lub 2 średnie,
- 2 łyżki mąki,
- 2-3 łyżki curry w proszku,
- 500 ml wody,
- sól,
- 1 duża puszka moreli lub brzoskwiń – w moim przypadku brzoskwinie 480 g masy odcieku,
- pół małego kubeczka śmietany, w oryginalnym przepisie słodkiej, w moim wszystko jedno jakiej.
Ryż - wiadomo.
Przygotowanie:
- Kurę lub kurczaka osączyć z rosołu, oddzielić mięso i pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w półkrążki, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Brzoskwinie pokroić w łódki.
- Roztopić tłuszcz na patelni, podsmażyć cebulę i jabłka.
- Dodać mąkę i curry, dokładnie wymieszać. Podsmażyć.
- Zalać wodą, lekko osolić.
- Sos gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 min, aż jabłka zaczną się rozpadać.
- W tym czasie wstawić ryż, będzie gotowy w tym samym czasie co sos.
- W oryginalnym przepisie teraz przecedzali sos przez sitko, ja traktuję go mikserem z końcówką siekającą, ale w przypadku jabłek bez skórki wystarczy ubijak do ziemniaków.
- Dodać mięso, wymieszać. Dodać pokrojone morele lub brzoskwinie. Lekko zamieszać i zagrzać.
- Na koniec dodać śmietanę, zagotować i ewentualnie przyprawić do smaku.
Sos jest delikatny w smaku, słodki brzoskwiniami i można go zjeść naprawdę dużo.
Smacznego!
Komentarze (14)
najlepsze
To się ceni :)