Ho ho ho!
Poniżej zamieszczam przepis na kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej. A ponieważ w telewizji pojawiła się już reklama Coca-Coli, pozwoliłam sobie wykreować renifery.
Przepis jest prosty, a wykonanie nie wymaga pieczenia.
Potrzebne będą:
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 ml śmietany kremówki
- Tabliczka białej czekolady
- 100 g masła
- Tabliczka mlecznej czekolady (na polewę)
- Opcjonalnie pół szklanki cukru pudru (dla ludzi lubiących ekstremalną słodycz)
Do wykonania reniferów:
- Precelki
- Biała czekolada
- M&Msy
- Lukier (cukier puder + woda)
Śmietanę, czekoladę białą i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż ciała stałe się roztopią. Następnie łączymy z wiórkami kokosowymi i mieszamy.
Z powstałej masy kształtujemy w dłoniach małe kuleczki i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
W międzyczasie przygotowujemy nosy dla reniferów:
Oraz poroże z precelków, które następnie należy zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia.
Kiedy kuleczki będą gotowe, polewamy je roztopioną czekoladą mleczną i przyklejamy nosy oraz oczy z lukru.
Ponownie całość umieszczamy w chłodnym miejscu, a kiedy czekolada stężeje doczepiamy poroże:
Kuleczki bez udziwnień też są wyśmienite.
Smacznego! ;)
Komentarze (55)
najlepsze
http://imageshack.us/photo/my-images/208/wp000272t.jpg/
świąteczne renifery w moim wykonaniu, choć troszkę podobne do pierwowzoru?
Komentarz usunięty przez moderatora
Że wykop, to oczywiste.
Teraz tak sobie myślę, że może w przyszłości wystarczy je namoczyć, poprzecinać i ponownie zasuszyć?
Komentarz usunięty przez moderatora