Dziś propozycja na weekend, czyli jak ktoś wpadnie żeby było co podać do kawy, łatwe i szybkie ciasteczka na kleiku ryżowym. Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie a do tego każdy może wykazać się kreatywnością i w zależności od gustu udekorować powidłem, dżemem, masa czekoladową albo kto czym lubi. Ich przygotowanie to maksimum 20 minut + około 15 minut w piekarniku. Przepis jest podobno bardzo popularny, mnie zdradziła go moja 16 letnia córka. Ona też ciasteczka robiła kiedy ja fotografowałem.
Składniki na 24 ciasteczka.
1 opakowanie kleiku ryżowego bezsmakowego -170 g
3 jajka
1 kostka masła, ostatecznie może być margaryna
4 czubate łyżki wiórek kokosowych
pół szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
Do dekoracji jasny i ciemny drzem, po kilka łyżeczek szyba że zdecydujecie inaczej
Przygotowanie:
1. Wyrób misce wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Włącz piekarnik, niech nagrzewa się do 180 stopni.
- Ciasto powinno mieć dość zbitą, ale nie bardzo twardą konsystencję
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia a następnie połóż na nim kulki z ciasta wielkości większego orzecha włoskiego
- Rozgnieć kulki kciukiem, robiąc dość głębokie otwory, nieupieczone ciasteczka powinny przypominać kluski śląskie
- Włóż do rozgrzanego piekarnika
7.Piec około 15-20 minut kontrolując kiedy zaczną robić się złote
- Po upieczeniu przełóż na tace i poczekaj aż ostygną, ja wystawiłem na balkon.
- Kiedy ciastka będą zimne udekoruj łyżeczką dżemu, powidła, lub na co tam masz ochotę
- Zaproś znajomych i bawcie się dobrze.
- Smacznego.
Świetnie smakuje z sherry, które miałem okazję ostatnio pić
Barbadillo Sherry Cream Sweet
Przepis dodałem tez na swojego bloga gdzie wiele innych przepisów a przede wszystkim recenzje win , również tych z dyskontów
//www.blurppp.com/blog
Komentarze (19)
najlepsze
tylko ze cukier waniliowy też istnieje ;-)
(ale dostanę minusów).
w00t
no i nie zabrakło jamnika w tle :P pozdrawiam miłośnika tych dominatorów :)