@pcstud: Zakładam, że ta informacja miała coś zobrazować, ale nie doprecyzowano i wyszła informacja znikąd. Pewnie punktem odniesienia była odległość Ziemi od Księżyca, ale jakby odrobinę zabrakło ;) Mimo to przeskalowując, to waga takiej nitki wyszłaby ~500 ton, więc nawet okrąglejsza liczba.
@natussy: No i tu właśnie wchodzi w grę faktura dania - rurki będą inne w dotyku (językiem :-) ) niż np. świderki - inaczej będą "pobudzać" usta, co też przełoży się na inny odbiór smaku ;-) Również inaczej będą nanosić sos na język - co też pewnie ma wpływ na intensywność smaku.
W ten sposób jak najbardziej mają wpływ na smak - ale jeżeli by brać tylko aspekt odczuwania 5 smaków
Warto dodać, że w pełnoziarnistym makaronie poszczególnych witamin (i także mikroelementów) jest nawet kilka razy więcej, a produktów z białej mąki nie powinno się traktować jako dobrego źródła witamin.
Akurat z tym dodawaniem oliwy do wody to bzdura, bo wtedy sos nie przykleja się jak należy. Jak się ma nie najgorszy makaron i gotuje się go w dużej ilości wody czasami mieszając to nic się nie skleja.
Nie ma mojego ulubionego makaronu - radiatori. Jest taki śliczny!
Komentarze (87)
najlepsze
osobiście uwielbiam świderki, spaghetti i pennoni, a nie znoszę tych małych w stylu stelette i routine.
To racze dodatki i różna faktura dań z różnych rodzajów makaronu sprawia, że wydają się inaczej smakować...
W ten sposób jak najbardziej mają wpływ na smak - ale jeżeli by brać tylko aspekt odczuwania 5 smaków
książki:
The Paleo Solution: The Original Human Diet
The Primal Blueprint: Reprogram your genes for effortless weight loss, vibrant health, and boundless energy
Wheat Belly: Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health
Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health
Akurat z tym dodawaniem oliwy do wody to bzdura, bo wtedy sos nie przykleja się jak należy. Jak się ma nie najgorszy makaron i gotuje się go w dużej ilości wody czasami mieszając to nic się nie skleja.
Nie ma mojego ulubionego makaronu - radiatori. Jest taki śliczny!