@anonim1133: wystarczy pokrywkę dać pod kątem, albo mieć przykrywkę z dziurkami na parę...
dlatego dalej nie rozumiem dlaczego niby mam nie przykrywać? Przykrycier powoduje, że makaron gotuje się szybciej i mniej gazu potrzeba, bo temperatura lepiej się utrzymuje w garze.
Podczas gotowania, makaron wytwarza swój naturalny kleik. Dodawanie oliwy do wody sprawia, że makaron robi się śliski, przez co nie chce oblepiać się sosem.
Dobra, pytanie na serio. Czy to prawda, że po ugotowaniu to już nie jest makaron, a kluski? Niektórzy znajomi próbują mi to wmówić, a dla mnie kluski to zawsze była brzydka nazwa makaronu.
@msichal: kluski to polska nazwa dla makaronu. U nas tradycyjnie robilo sie jednak kluski poprzez ciecie gotowego ciasta, a nie przeciskanie ciasta przez sita, jak u Wlochow, przez co nasze kluski sa szersze i krotsze.
I nie prawda, ze kluski sa zawsze z ziemniakami: to tylko jedna z ich odmian, a kiedys mielismy ich chyba z pol setki. Niestety rozpowszechnienie gotowych makaronow z torebek zakonczylo kariere wielu pysznych odmian klusek.
Komentarze (87)
najlepsze
Makaronu tworzonego domowym sposobem raczej nie wystarczyłoby wysuszyć, prawda?
#edit: Z wykopaliska wynika, że wystarczy wysuszyć. Prawda to?
dlatego dalej nie rozumiem dlaczego niby mam nie przykrywać? Przykrycier powoduje, że makaron gotuje się szybciej i mniej gazu potrzeba, bo temperatura lepiej się utrzymuje w garze.
DLATEGO SIE PYTAM DLACZEGO?!?!?!?!
Komentarz usunięty przez moderatora
I nie prawda, ze kluski sa zawsze z ziemniakami: to tylko jedna z ich odmian, a kiedys mielismy ich chyba z pol setki. Niestety rozpowszechnienie gotowych makaronow z torebek zakonczylo kariere wielu pysznych odmian klusek.