Dlaczego smalec to "czarny charakter" w kuchni, a oliwa to eliksir życia?
W kuchni nie używa go prawie nikt, bo wszyscy wiedzą, że to "biała śmierć" dla serca i tętnic. Monstrualna ilość cholesterolu no i te nasycone kwasy tłuszczowe, których trzeba unikać w trosce o swoje zdrowie. Natomiast oliwa - to eliksir witalności i synonim zdrowia. Jaka jest prawda?
ramroz z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 12
Komentarze (12)
najlepsze
I nagle...
Masło i smalec są niezdrowe, jedzcie margarynę i oliwę!
10 lat...
Margaryna jest niezdrowa, jedzcie masło! Cholesterol Cię zabije!
10 lat...
Oliwa jest niezdrowa, jedzcie smalec! Bez cholesterolu umrzesz!
10 lat...
...
Smalec jakos jedli nasi pradziadkowie, dziadkowie i żyli w dobrym zdrowiu długie lata.
Więc szkodził im niewiele, o ile w ogóle.
To dlaczego mam go sobie odmawiać? Tym bardziej, że go lubię.
Podobnie ma się sprawa z masłem, jajkami etc.
Trzeba mieć trochę krytycznego podejścia do świata, a nie, że jakiś profesor akurat tak powiedział, to już na pewno prawda (za kilka
@marioosh1995: Spróbuj chlebka ze szmalcem skawrami i ogórek kiszony na to, pod grunwaldem takie cos serwuja, pajda ma tyle co pół ręki