Tortille po meksykańsku - danie bardzo szybkie i proste. W dodatku nie za drogie i starcza dla dużej ilości osób:)
Składniki:
- mięso mielone 400g (ja wybrałam wieprzowo - wołowe)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 2 kopiate łyżeczki
- przyprawa do chilli con carne 2 łyżki
- czerwona fasola z kukurydzą (polecam mieszankę meksykańską Bonduelle - tę większą, dodatkowo w zalewie pomidorowej, więc można nie dodawać koncentratu)
- pomidor 2 sztuki
- sól do smaku
- tortille (8-10 sztuk)
- Cebulę kroimy w piórka/w kostkę (jak kto lubi), podsmażamy na maśle
- Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i pokrojone/zmiażdżone ząbki czosnku, dolewamy trochę oleju, żeby mięso się nie przypaliło. Smażymy, aż przestanie być surowe. Można dodać szczyptę soli do smaku:)
- Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawę do chili con carne, mieszamy i chwilę smażymy
- Dodajemy puszkę fasoli z kukurydzą
Teraz wystarczy chwilę jeszcze wszystko smażyć, żeby się dokładnie wymieszało i przegryzło:)
Przed nakładaniem można podgrzać tortille w mikrofalówce/na patelni.
Na tortillę nakładamy trochę mięsa i kilka plasterków pomidora (uwierzcie mi, łagodzi ostrość przypraw:))
Uwaga!
Tortille są chyba najdroższym wydatkiem, jeśli chodzi o składniki - dlatego można zamiast nich użyć zwykłych naleśników:)
Smacznego!
Komentarze (35)
najlepsze
PS
Zauważyłem duży upadek GzW ostatnim czasem. Niedługo będą przepisy typu "kanapka z masłem" lub "ziemniaki z wody"
Bez sensu. Zrobienie tortilli jest tańsze, to tylko mąka z wodą i trochę tłuszczu.