CIASTO BRZOSKWINIOWO-POMARAŃCZOWE<br />
<br />
Dziś przepis na hmmm trudno nazwac to ciasto bo jest ono "udoskonalane" przeze mnie ze tak powiem :D ale można by go nazwać ciasto brzoskwiniowo-pomarańczowe :) Więc przystąpmy do przepisu.<br />
BISZKOPT<br />
5 jajek<br />
3/4 szklanki mąki pszennej<br />
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej<br />
1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />
1 szklanka cukru<br />
PTASIE MLECZKO<br />
2 galaretki cytrynowe<br />
250 ml mleczka zagęszczonego<br />
MASA BRZOSKWINIOWO-POMARAŃCZOWA<br />
puszka brzoskwiń (potrzebny będzie sok)<br />
750 ml soku pomarańczowego<br />
3 budynie waniliowe<br />
DODATKI<br />
2 pomarańce<br />
2 galaretki agrestowe<br />
2 galaretki wieloowocowe (mogą być też wiśniowe)<br />
<br />
<br />
<br />
Na początku sporządzamy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek, białka dajemy do miski. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia.<br />
<br />
<br />
<br />
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka.<br />
<br />
<br />
<br />
Gdy wszystkie składniki sie wymieszają przestajemy ubijac i dodajemy mąkę. Delikatnymi ruchami mieszamy ciasto z mąkami i proszkiem do pieczenia.<br />
<br />
<br />
<br />
Forme smarujemy margaryna, obsypujemy bułka tartą i wlewamy ciasto. Pieczemy biszkopt w temp 180 stopni ok 20-25 minut.<br />
<br />
'<br />
<br />
W między czasie gdzy biszkopt się piecze rospuszczamu galaretki. Ja mam tytaj 2 żółte, 2 zielone i 2 fioletowe. 2 galaterki żółte proponuje rozpuścić jakieś 20 minut wcześniej niż zielone i fioletowe, ponieważ żółte będą potrzebne wcześniej.<br />
<br />
<br />
<br />
Gdy biszkopt jest juz gotowy zabieramy sie za masę brzoskwiniowo-pomarańczową. Do garnka wlewamy sok z brzoskwiń i sok pomarańczowy. Łączna ilość płyny powinna wynosić 1 litr. Odlewamy troche soku i rozpuszczamy w nim budynie. Większą część soku dajemy na gaz i gdzy będzie się gotował dodajemy budynie. <br />
<br />
<br />
<br />
Brzoskwinie kroimy w kostkę i dajemy na biszkopt. <br />
<br />
<br />
<br />
Całośc zalewamy gorącą masą brzoskwiniowo-popmarańczową i czekamy aż wystygnie. <br />
<br />
<br />
<br />
Pomarańcze kroimy w kostkę. Następnie zabieramy sie za zrobienie ptasiego mleczka. Mleczko zagęszczone ubijamy i gdy będzie już dobrze ubite dodajemy tężejącą żółtą galaretke i ubijamy jeszcze chwilę. Całość wykładamy na masę brzoswkiniowo-pomarańczową i rozsmarowujemy. Na masę dajemy pokrojone w kostke pomarańcze. <br />
<br />
<br />
<br />
Na górę dajemy tęzejące fioletowe i zielone galaretki i ciasto wkłądamy do lodówki. <br />
<br />
<br />
<br />
<br />
<br />
I o czywiście zdjęcie pomocnika :) Zrobienie tego zdjęcia kosztowało mnie kilka zadrapań bo kotek sie denerwował :D<br />
<br />
<br />
<br />
Smacznego :)
Komentarze (44)
najlepsze
PS
A gdzie zdjęcie pani? :D
Komentarz usunięty przez moderatora
Kiedy wrzucisz?...