Wyrazista i naprawdę pyszna tarta, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na kruche ciasto serowe (na spód):
250 g białego sera (dałam półtłusty)
150 g masła
250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
szczypta soli
1 jajko
Składniki na masę:
250 g jogurtu greckiego lub 400 g śmietanki 18 % (preferuję jogurt, lepiej smakuje)
3 żółtka
Pieprz
Zioła prowansalskie
1-2 pomidory
Sól
Różne serki:pleśniowy, topiony, żółty czy feta. Ja dałam: 2x100 g topionej goudy, 180 g Gorgonzoli, 3 kawałki sera Gran Capitain, jeden camembert (150 g) z ziołami i ser żółty na wagę.
Przygotowanie:
Spód:
Biały ser siekamy z masłem, dodajemy przesianą mąkę i sól, wbijamy jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
Pakujemy do woreczka i wkładamy na pół godziny (lub dłużej) do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy 3 żółtka, dodajemy jogurt grecki i pokrojone w kawałki sery. Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem i troszeczkę solą, ponownie mieszamy.
Gdy nasze ciasto poleżakuje w lodówce, możemy wylepić nim formę do tarty. Nie zapominajmy o zrobieniu widelcem dziurek, w przeciwnym razie spód popęka.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 200 stopni. Na ciasto (możemy od razu) kładziemy pomidory pokrojone w kawałki...
Zalewamy masą...
I pieczemy około 30 minut.
Efekt jest następujący (tutaj różne tarty mojego autorstwa)
Zamiast pomocników domowych, cudo z naszego gminnego schroniska dla psów. Może komuś wpadnie w oko?
Komentarze (61)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora