Wpis z mikrobloga

#samochody #motoryzacja #bmw

Czym więcej przeglądam aut tym większy mam mętlik w głowie co chcę mieć.Początkowo miało być to auto mieszczące się w budżecie 25tys zł(ale nie ma tam nic co by mnie interesowało ;() i taka mnie dzika myśl naszła czy aby nie kupić sobie czegoś za mniejsze pieniądze a za resztę pozwiedzać kraj. Wtedy przypomniało mi się że zawsze za dzieciaka marzyłem o bmw e38. I teraz pytanie czy za ok 12-15tys kupie dobre bmw e38 728? czy jest to bardzo awaryjne auto i do ilu tysięcy km dobijają te silniki. no i czy ciężko będzie mi je później sprzedać?
  • 21
  • Odpowiedz
ale ja nie chce małego auta, i nie chce tych nowych badziewi. jak oglądałem a4 b7 to nie dość że dla mnie jest ciut za krótkie to jeszcze te wnętrze takie bez duszy. no i w niektórych wersjach na tyle okna na korbke(,)
  • Odpowiedz
@yamciayamcia: Ty tak serio z tym stilo?( ) wystarczy że czasem jeżdżę firmowym fiatem doblo. tak więc tyle mi starczy z włoskiej motoryzacji :D
  • Odpowiedz
@ImeNs: w niemieckich autach często z tyłu korbotronik. Nie wiem jak BMW ale jak oczekujesz limuzyny to A8 D2 to bardzo wygodne auto. Niestety jak na limuzynę klasy premium przystało koszty utrzymania nie są małe.
  • Odpowiedz
@kozaqwawa: każde auto używane nie będzie nigdy idealne. zdaje sobie z tego sprawę.lecz to nie znaczy że musze kupić od razu trupa. ale wole kupić za takie pieniądze zajebiście wyposażone ale starsze auto niż jakiegoś 6-10 latka który i tak będzie uboższy, pospolity i bez duszy(to tylko moja opinia ;) )
  • Odpowiedz
@ImeNs: słusznie, ja też wolę auto z bajerami, nawet jak nie działają i nikt nie wie jak naprawić albo nie ma części :) Przypomina mi się moja stara mazda kiedy padł spryskiwacz z tyłu silnik kosztował tylko 450zl i czekałem na niego 3 tygodnie.
  • Odpowiedz
@ImeNs: a no to spoko, ja jak przejechałem się kiedyś Renault Safrane biturbo które było moim mokrym snem to cały czas prysł. Przygotuj się tylko na wysokie koszty utrzymania i kupuj :)
  • Odpowiedz
@Mithrindil: no właśnie koszty utrzymania, niby źle nie zarabiam ale i tak sie ich troche obawiam bo nie znam się totalnie na mechanice i pewnie z każdą usterką musiałbym jeździć do mechanika :(. a o ile droższe może być w utrzymaniu te auto od np takiego forda mondeo mk3( pytam bo takiego miałem to miałbym jakieś życiowe porównanie :D )
  • Odpowiedz
@ImeNs: Mam e36 z silnikiem 2,8. Leci jak trzeba, seria 7 e38 (Kwaśniewski) jest sporo cięższa, pomyślałbym nad 4,0 , pali średnio o 3l wiecej od 2,8 ale będzie jechało jak należy. Nad 3,0 i 3,5 nawet bym nie myślał , mniejsza pojemność to samo spalanie i mniej kucy. Poza tym V8 ()

W BMW najważniejszy jest most (który często jest niszczony przez idotów notorycznie strzelających ze sprzęgła i palących gume). Nawet limuzyny to spotyka :( Jeśli podczas jazdy próbnej usłyszysz charakterystyczne huczenie które rośnie wraz z prędkością to właśnie może być most.

Najważniejsze to wjechać na warsztat i niech mechanik sprawdzi Ci progi , podłużnice, wahacze , ewentualne wycieki oleju. Ważne jest też abyś sprawdził podstawe
  • Odpowiedz
@SzewskaPasja: no i na odpowiedź kogoś to posiada auto z takim silnikiem czekałem ;) oczywiście że jeśli bym już zdecydował się na zakup danego auta to pojechałbym nim na serwis. lepiej wydać 200zł i zrezygnować niż wpakować się w minę. co do silnika to raczej pozostałbym mimo wszystko przy 2.8.

jeśli mogę Cię prosić i oczywiście jeśli masz taką wiedzę to powiedz mi czy dużo droższe są w takich aucie
  • Odpowiedz
@ImeNs: Rozumiem, gusta i guściki :)

Do spokojnej jazdy i 2.8 wystarczy. 193KM jeśli jest zadbany silniczek będzie spełniał zadanie.

Same części nie są jakoś mocno wygórowane, za kompletne zawieszenie (amorki , sprężyny i odboje) po znajomości zapłaciłem 1400zł za
  • Odpowiedz
@SzewskaPasja: dzięki za wyczerpującą odpowiedź, szczerze to myślałem że będzie utrzymanie takiego auta dużo droższe a tu widzę że tragedii nie ma.no to nic teraz trzeba się z tymi informacjami przespać i kto wie, może za nie długo będę patrolował ulice moim marzeniem ()
  • Odpowiedz
@ImeNs: Najlepiej wejdź na forum, ja jeżdzę serią 3 (e36), ale ogólnie tematyka BMW jest podobna. Od razu przygotuj się na opinię "dresy jeżdżą BMW", "Bandyci" , "Wariaci" itd. Ja mam to w dupie bo wiem że mam kawał dobrego auta, z którym nie mam problemów i daje wiele frajdy.

POWODZENIA !
  • Odpowiedz