Aktywne Wpisy

Rabusek +303
Urodziła mi się zdrowa córka
Dostalem awans w pracy w trakcie tacierzyńskiego nie będąc w pracy przez prawie 2 miesiące
złapalem dwoch klientow na part-time consulting
Ten rok zapowiada sie super (ʘ‿ʘ)(ʘ‿ʘ)(ʘ‿ʘ)
Dostalem awans w pracy w trakcie tacierzyńskiego nie będąc w pracy przez prawie 2 miesiące
złapalem dwoch klientow na part-time consulting
Ten rok zapowiada sie super (ʘ‿ʘ)(ʘ‿ʘ)(ʘ‿ʘ)

mirko_anonim +63
#biedanonim
Jako kogoś zajmującego się AI na co dzień strasznie wkuriwa mnie ten cały sztuczny hype i rzesze pseudoeksperów, którzy obejrzeli 10 minutowy filmik o ChatGPT od "entuzjasty technologii" i już wszystko rozumieją.
Modele bazujące na tej architekturze co GPT4, czyli na Transformerach nie są stanie osiągnąć poziomu AGI i zyskać świadomości. W zasadzie to co odróżnia GPT4 od modelu który można sobie wytrenować w domu to rozmiar sieci oraz przede wszystkim
Jako kogoś zajmującego się AI na co dzień strasznie wkuriwa mnie ten cały sztuczny hype i rzesze pseudoeksperów, którzy obejrzeli 10 minutowy filmik o ChatGPT od "entuzjasty technologii" i już wszystko rozumieją.
Modele bazujące na tej architekturze co GPT4, czyli na Transformerach nie są stanie osiągnąć poziomu AGI i zyskać świadomości. W zasadzie to co odróżnia GPT4 od modelu który można sobie wytrenować w domu to rozmiar sieci oraz przede wszystkim

Mircy mam problem. Nie mam domyślnie uprawnień do plikow utworzonych przez apache i odwrotnie. Musze cięgle nadawac wszystkiemu chmody 777.
Plik stworzony przez apacha2
4 drwxrwxrwx 2 www-data www-data 4096 paź 20 12:32 Dictionary
Plik stworzony przeze mnie
4 drwxrwxrwx 2 adrian adrian 4096 wrz 9 11:26 OfferMenu
Dodalem sie do grupy www-data ale nic nie dalo. Nie ogarniam
chown -R adrian:www-data OfferMenu- nie pamiętam z głowy dokładnej składni polecenia
[root@foo]# find /path/to/directory -type d -exec chmod g+s '{}' \;[root@foo]# find /path/to/directory -type d -exec chgrp adrian '{}' \;Wygooglalem zeby zmienic użytkownika apache w pliku /etc/apache2/envvars, zmieniłem użytkownika i grupe na adrian i dziala ale cos mi mowi, ze nie jest to najlepsze rozwiązanie.
adrian:adriannajpierw edytuj plik
/etc/apache2/envvarsi zmień te linijki:
export APACHE_RUN_USER=www-data
export APACHE_RUN_GROUP=www-data
oczywiście najlepiej też trzymać katalog ze stroną w katalogu domowym np.
/home/adrian/www