Wpis z mikrobloga

Mirki, jest jakiś plugin/gotowa akcja do Photoshopa, która będzie mi dodawała linie pomocnicze o jednakowej odległości od każdej krawędzi obiektu? Chodzi np. o to, że jak mam tekst i chcę go opakować w box to muszę ręcznie odmierzać np. 15px z każdej krawędzi itd. a chcę coś takiego co od razu wyrzuci mi linie oddalone od obiektu o zadaną wartość. Mam nadzieję, że w miarę czytelnie się wyraziłem :D

#grafika #photoshop
  • 36
  • Odpowiedz
@TeflonDon: Najlepiej by było gdybym nagrał video hehe..

Napisanie akcji jest możliwe, ale trochę bardziej skomplikowane.

Napiszę Ci jak ja to widzę... aby szybko w miarę to zrobić.

1. Tworzymy nowy dokument. (np. 650px na 650px)

2. Umieszczamy w nim jakiś tekst. Wielkość np. 100 pt

3. W zakładce layers klikamy prawym na warstwę z nowym tekstem i wybieramy: Duplicate layer

4. W oknie, które wyskoczy wybieramy Document: new

5. Jak
  • Odpowiedz
@TeflonDon:

7. Teraz nowa warstwa np. koloru białego - nazwijmy ją NOWA.

8. Dajemy ją pod nasz tekst.

9. Tekst i nową warstwę kopiujemy z powrotem do pliku w którym pracujemy

10. Przy włączonych Rulers (ctrl+R) i zaznaczonym przyciąganiu "layers" - możemy teraz łatwo powyciągać linie pomocnicze z Rulers do tej NOWEJ warsty, która jest równo oddalona o 15 px od naszego tekstu.
  • Odpowiedz
@TeflonDon: Można do tego napisać akcję. Ale serio, wtedy musiałbym chyba nagrać video, bo wtedy trzeba by było zorbić kilka kroków więcej.

Jak będziesz miał pytania to śmiało.

edit. Jak użyjesz do wszystkiego skrótów klawiszowych to naprawdę szybko Ci pójdzie - 10sek i masz wszystko jak ta lala :)
  • Odpowiedz
@duckar: generalnie robiąc według tej instrukcji wychodzi to na czym mi zależy, ale na razie jest to nieprzydatne bo i tak wszystko muszę robić ręcznie :P Wychodzi na to samo jakbym miał sobie odmierzać rulerem odległość i przyciągać linie. A nie da się skopiować pliku .atn po zapisaniu akcji u Ciebie?
  • Odpowiedz
@duckar: chyba działa :D Powiedz mi tylko, da się jakoś zmienić to żeby akcja nie brała pod uwagę konkretnej nazwy warstwy? Bo teraz gdy akcję robię na warstwie z tekstem "TEST" to później przy innym tekście wywala błąd.
  • Odpowiedz
@TeflonDon: Wiem o co Ci chodzi. Teraz kombinowałem i nie widzę nigdzie opcji np. select all layers - tak żeby nie interpretować ich po nazwie. Podejrzewam, że można to jakoś obejść, ale w tej chwili nic mi do głowy nie przychodzi.
  • Odpowiedz
@TeflonDon: Dobra już wiem. Jak będziesz nagrywał akcję to po kroku 5 klikamy prawym na warstwę i wybieramy layer properties i piszemy jej jakąś tam nazwę. I ta nazwa od tego momentu już zawsze będzie taka sam.
  • Odpowiedz