Wpis z mikrobloga

#programowanie #visualstudio #oswiadczeniezdupy

Dochodzę do wniosku, że Visual C++ Express w wersji 2013 da się już używać i ograniczenia już tak bardzo nie przeszkadzają jak w poprzednich wersjach. Jako staremu userowi #opera brakuje tylko gestów myszy, które sobie zrobiłem własnym pluginem, ale nie ma co narzekać, bo w końcu Express jest za darmo.
  • 21
  • Odpowiedz
@PsichiX: Cóż, częściej kod się czyta niż programuje i wtedy wygodniej nawigować myszką i wtedy takie w przód / w tył, czy skok h<->cpp się przydaje.
  • Odpowiedz
@npsr: Ja akurat jestem takim windowsiarzem, że jak muszę robić projekt działający i na win i na linuksie, to zamiast połować się w jakimś cmake'u to zrobiłem sobie platformę, kompilującą solucję do linuksowych makefile'ów. Trudno wtedy robić zmiany strukturalne po stronie linuksa, ale kto by się tym przejmował ;)
  • Odpowiedz
@PsichiX: Ale to wszystko wiem. Po prostu gdy mam ręce na klawiaturze, to używam skrótów, ale gdy mam rękę na myszce, to używam gestów - no chyba że jesteś z tych, co nawet przeglądarkę www obsługują z klawiatury ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@laoong: nope, ale przez rok jak kodowałem na androidzie (bo komp zdechł) to tam miałem taki notatnik, który się najszybciej klawiaturą ekranową obsługiwało, bo menu schowane i więcej tapowania niz klikania było, a ekran 3 linijki widoczności :D
  • Odpowiedz
@PsichiX: Nie wiem czy od którejś konkretnej, ale pamiętam że szukałem na ten temat informacji w necie i wszędzie pisali, że express jest darmowy do komerchy
  • Odpowiedz
@PsichiX: Chociaż śmieszna sprawa - pracowałem kiedyś z kolegą, co nie lubił używać skrótów klawiszowych i nawet debuggował myszką: Debug->Step Over... Debug->Step Over... Ale jak proponowałem mu mój plugin do gestów, to nie chciał, bo wg niego gesty myszy to pedalstwo (zatwardziały użytkownik IE).
  • Odpowiedz
@npsr: No hard feelings :)

Ja też podś#!$%@?ę się z kolegów programujących w vimie. Wiem, że w nim wszystko się da, ale jest poza granicą, której jeszcze nie przekroczyłem.

A co do samego programowania Windowsa, to nie jest już specjalnie źle. Najnowsze VC++ już całkiem dobrze wspiera standard i używając boosta nie trzeba się nawet specjalnie babrać w windowsowych internalsach. Z tego samego powodu używam boosta, żeby nie grzebać w linuksowych
  • Odpowiedz