Dzisiaj wziąłem się za wygotowanie korzeni do akwarium w solance, ale.. niestety okazało się, że nie posiadam na stanie tak dużego naczynia, żeby zrobić to na gazie.. No ale trzeba sobie jakoś radzić, ognisko zdało egzamin ;)
Dzisiaj chciałem już zalać akwa, uruchomić filtr itd, ale niestety szafka, na której miało stać akwarium nie wydaje się być zbyt solidna, więc nie będę ryzykować. Muszę na szybko wytrzasnąć coś innego.
@ZglaszamToDoProkuratury: Też ostatnio preparowałem korzenie, najlepiej jest na początek bez soli gotować wtedy szybciej toną. I spodziewaj się gdzieś za dwa, trzy tygodnie białego nalotu na korzeniach.
CO2 w płynie działa tylko na wybrane gatunki roślin niektóre z niego nie potrafią skorzystać, pod żwir daj jakąś ziemię z torfem czy cuś z nutriplant -a to roślinki i PH na 3 lata będzie spoko i 0 glonów.
@Spartacus999: No jest dość jasny i w ogólne nie brudzi wody. Tylko od piątku się moczy i jeszcze trochę wypływa dlatego tak opóźnia mi się aranżacja zbiornika..
@ZglaszamToDoProkuratury: Mieczyki i zbrojnik trochę za duże do tego akwa. Będą Ci mocno brudzić (zarówno żyworódki, jak i zbrojnikowate mają sporą przemianę materii), więc szykuj się na częste podmiany wody i przygotuj wydajny filtr.
Dzisiaj chciałem już zalać akwa, uruchomić filtr itd, ale niestety szafka, na której miało stać akwarium nie wydaje się być zbyt solidna, więc nie będę ryzykować. Muszę na szybko wytrzasnąć coś innego.
#zakladamakwarium <-- ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#akwarystyka #ryby #akwariumslodkowodne #zwierzaki #hobby #akwarium
- 12x neon czerwony
- parka pielęgnic ramireza
- 4 mieczyki hellera
- 5 kirysów
- zbrojnik niebieski
Chociaż nie wiem, czy to nie za dużo :<
1. Jaką masz wodę w kranie?
2. Jaki litraż akwa?
3. Korzeń z czego ?
4. Jakie dno układasz?
5. CO2 kupne czy swoja bimbrownia?
Narazie chyba nie będę się bawił w badanie ph itd. Uzdatniacz do kranówki, trochę odstanie i to wszystko.
Było w pierwszym poście. 112l.
Korzenie własne, z brzozy.
Żwir 3-5 mm, może jakaś wysepka z piasku dla kirysów i pielęgniczek.
Narazie kupiłem podkłady Tetry i CO2
CO2 w płynie działa tylko na wybrane gatunki roślin niektóre z niego nie potrafią skorzystać, pod żwir daj jakąś ziemię z torfem czy cuś z nutriplant -a to roślinki i PH na 3 lata będzie spoko i 0 glonów.
- parka pielęgnic ramireza
- 4 mieczyki hellera
- 5 kirysów
- zbrojnik niebieski
Było w pierwszym poście. 112l.
@ZglaszamToDoProkuratury: Mieczyki i zbrojnik trochę za duże do tego akwa. Będą Ci mocno brudzić (zarówno żyworódki, jak i zbrojnikowate mają sporą przemianę materii), więc szykuj się na częste podmiany wody i przygotuj wydajny filtr.