Wpis z mikrobloga

#ps4

Jest premiera np. Destiny. Wchodzę na allegro. Gra w pudełku 220zl, a w wersji cyfrowej 80zl. Oczywiście taniej wychodzi wersja cyfrowa z allegro. Czyli ktoś udostępnia mi konto ja ściągam i gram. Zaoszczędzę 140zl! Nie jestem przecież frajerem. Ale czy na pewno?

Kupując wersję cyfrową na allegro:

- ściągam raz

- jak usunę to juz nigdy więcej sobie w nią nie pogram

- jak po dwóch tygodniach stwierdze, ze destiny to gowno to stracę 80zl bo już tego nie sprzedam

- może być tak, że dam pozytyw sprzedawcy, a on mi w tym momencie blokuje dostęp do gry czyli jestem 80zl w plecy

- awaria konsoli, format dysku, usunięcie gry po pijaku, usuniecie gry bo brakuje miejsca na indyka z ps+, utrata danych z dysku powoduje, że jestem w plecy 80zl

Płacąc 220zl za pudelko, przechodząc grę za powiedzmy dwa tygodnie, stwierdzając ze to gowno, tracimy te 30zl przy sprzedaży i zostaje nam te 190 zl po dwóch tygodniach od kupna. Jak się nam spodoba to mozemy wrócić do gry kiedy chcemy jesli jej nie sprzedamy, na jakiej konsoli chcemy itd. Zawsze coś kasy w kieszeni zostaje mimo, że płacimy więcej. Jeszcze mniej kasy traci się na kupnie gry w pudelku, ale używki. Więc nie ma się co napalać na każdą premierę i tracić na zawsze kasę kupując tanie wersje cyfrowe z allegro. Nie jest to też chyba do końca legalne i prawdopodobnie można dostać bana.

Pozdrawiam, elo
  • 20
@desygnat: to zależy, bo jak gra to singiel i wiesz po sobie, że baaaardzo rzadko powtarzasz ukończone gry (takie które mają ciągle ten sam przebieg scenariusza) to kupienie po taniości na allegro nie wydaje się takim złym pomysłem.
@desygnat: no coś w tym jest, aczkolwiek, z tym ryzykiem przesadzasz. Jak ktoś ma duzo tranzakcji na allegro to raczej nie szwindel. Nie naciąłem się jeszcze. Poza tym nie muszę potem się bawić w sprzedawanie/wysyłanie gdzieś tam, mam grę w 15 minut i nie leży potem na półce. Dla kogoś to może faktycznie za mało plusów na 80 zł różnicy, ale niektóre gry kupisz powiedzmy za te 80zł cyfrowo, a za
@desygnat: @desygnat: o takie wyjaśnienie mi własnie chodziło. Dzięki. Jedyne, co mnie odstrasza, to ban, reszta argumentów do mnie nie trafia, bo kupował bym wersje cyfrowe gier typu PES, czy FIFa, Lub Tekken, Soul Calibur. Dysk planuję 500-750GB więc będzie to mogło leżeć do usranej śmierci, a korzyść cenowa sięgająca nawet 150zł przemawia do mnie bardziej, niż kurzące się pudełko na półce.

Poza tym, czekam aż pobiorę na dysk -
@Zielony34: ale tak jak pisałem. Po wystawieniu pozytywa ktoś Ci może zablokować grę. I takie przypadki się ponoć zdarzają i nie pograsz. Po drugie dysk 500gb to śmiesznie mało. Mi się już kończy a mam gry same w pudełkach plus gowno z ps plus :)
@desygnat: może dopłacę i wezmę 750, dobrze, że piszesz, że czasem 500 to mało.

Czyli co, mam grę na dysku, na swoim koncie PSstore i zakończyliśmy transakcję i sprzedający nadal może zablokować mi możliwość gry?
@Zielony34: chyba teoretycznie tak, bo mimo, że grasz na swoim koncie a gre masz pobraną na dysk to musisz (nie sprawdzałem czy da się bez, ale wszędzie piszą, że nie) zostawić sobie zapamiętane konto z którego grę pobierasz. Możesz tam zmienić hasło, ale i tak zakłądający je (sprzedawca) teoretycznie może z nim zrobić co chce, bo to on ma dostęp do maila i innych danych które podawał przy zakładaniu.

Ja kupowałem
@Zielony34: tak właśnie. Jest pewnie promil takich przypadków, ale wśród argumentów przeciw jest też ten o możliwości zablokowania. Aha sam mam neta 250Mb/s. Na ps4 nie rozwija on swoich skrzydeł. Na kompie 15gb to jakieś góra 30 minut pobierania. Gry typu killzone, bf4 zajmują średnio 40gb(dlatego pisałem, że dysk 50pgb to mało jeśli chcesz cyfrówki z allegro bo są jednokrotnego pobrania) . Jak masz szybki net to ok, ale jak wolny
@Zielony34: a co do gry w necie. Nie ma żadnych problemów, gra jest pełnym produktem, masz PSPlus i grasz online. Niektóre tego nie wymagają więc nawet bez tego się da. (np watchdogs). Akurat od strony gry nie ma problemów, achievmenty itp też działają.
@tony_soprano: @desygnat: mnie interesują TYLKO takie gry jak FIFA\PES 2015, reszta pudełkowa, lub nowe klucze do PSstore. Chodzi mi głównie o to, że nie mam zamiaru płacić za FIFE 15 aż 200zł, jeśli za 2014 używaną, pudełkową, zapłacę max 50zł. Jeśli chodzi o FPS, to nie gram, bo dla mnie w tej kwestii nic nie zastąpi myszki + klawiatury. Bardziej kręcą mnie jRPG, RPG, H&S, które kupował będę pudełkowe. Głównie
@Zielony34: nie spotkałem się z banem za to. Najczęściej właśnie sprzedawca opyla grę do pobrania 2 osobom co jest zgodne z regulaminem. To że sie nie znają to szczegół. Raczej tylko ryzyko nieuczciwego sprzedawcy cebulaka