Tak się teraz zastanawiam czy robienie przysiadu przedniego i tylnego na jednym treningu ma sens. Zależy mi na jak największym przyroście siły. Po przysiadzie przednim mam już delikatnie miękkie nogi i robiąc przysiad tylny nie mam już tyle siły żeby wejść na ciężary bliskie maksów. Teraz pytanie. Zostać przy takim treningu jak teraz(bo siła i tak będzie dobrze rosła) czy coś zmieniać?
@jezyk123: a który maks wazniejszy? Zakładam, że w przysiadzie tylnym. Więc musisz dźwigać jak najwięcej w tym właśnie ćwiczeniu. Nie zmęczyć się jak najbardziej tylko podnieść bezwzględnie większy ciężar.
Jak chcesz robić jedno i drugie, to przysiad tylny robisz ciężko, na 3-5 powtórzeń. Przysiad przedni lżej (70% maksa) na 6-8 powtórzeń jako asystę w drugiej kolejności. Spotkałem się nawet z robieniem przysiadu high-bar jako asysty do ciężkiego low-bar.
@berti: W takim razie zmienię kolejność, najpierw tylny potem przedni. Co do dysproporcji, zawsze czwórki miałem lepsze od dwójek i kolana mam w stanie idealnym. Na dwójki robie martwy ciąg na prostych nogach, niestety nie mam sprzętu, żeby robić jakieś inne ćwiczenie (siłownia w domu).
@jezyk123: jak zależy ci na przyroście siły to przysiad tylny. Zawsze możesz więcej wrzucić niż na przedni. Przedni to tak żeby przyzwyczaić się do pozycji ze sztangą na ramionach.
@berti: w przedni bardziej czwórki pracują, ale bez przesady że zupełnie różne
Back squats are done twice as often as front squats, because they have a larger affect on general strength than front squats, which is important for beginners, and because front squats are already incorporated in the cleans being done 3 days a week.
Nogi
Tak się teraz zastanawiam czy robienie przysiadu przedniego i tylnego na jednym treningu ma sens. Zależy mi na jak największym przyroście siły. Po przysiadzie przednim mam już delikatnie miękkie nogi i robiąc przysiad tylny nie mam już tyle siły żeby wejść na ciężary bliskie maksów. Teraz pytanie. Zostać przy takim treningu jak teraz(bo siła i tak będzie dobrze rosła) czy coś zmieniać?
#roknasilowni
Jak chcesz robić jedno i drugie, to przysiad tylny robisz ciężko, na 3-5 powtórzeń. Przysiad przedni lżej (70% maksa) na 6-8 powtórzeń jako asystę w drugiej kolejności. Spotkałem się nawet z robieniem przysiadu high-bar jako asysty do ciężkiego low-bar.
Inna sprawa,
@jezyk123: wystarczy :-)
http://www.pendlay.com/A-Training-System-for-Beginning-Olympic-Weightlifters_df_90.html