Wpis z mikrobloga

Cała noc nad Arduino spędzona... I dzięki temu mam sterowanie podczerwienią. 1 Guzik (nieużywany, telegazety) załącza mi głośniki, odtwarzacz, światło, po drodze manipulując każdym menu tak jakbym musiał to robić sam (i robię codziennie po robocie...). Drugi guzik, obok, to wszystko cofa & wyłącza. :-) A z Allegro zamówione >100 el. elektronicznych do dalszej integracji z OpenWRT i rozbudowy docelowej... #tylewygrac #arduino
  • 13
@pendeho: tu nie chodzi o ruszanie, ale tak:

- pilot od lampki, tylko po to by ją włączyć (a weź go znajdź)

- odtwarzacz... włącza się ponad minutę, trzeba w menu wybrać folder, zjechać na wybrane przez siebie radio, dać "ok" - kolejny pilot

- głośniki - często nie przełączone na odtwarzacz, kolejny pilot...

A tak? Pilot od TV, 1 guzik i można iść się odlać. Wracam i jest chilloutowe światło
@Amfidiusz: podstawową - ograniczającą się tylko do składania gotowych układów (zwanych kiedyś „zestaw do samodzielnego montażu”) gdzie były pooznaczane dziurki, wystarczyło włożyć i zlutować. Tu, jeśli nie chcesz arduino używać do niczego innego, nawet lutować nie trzeba. Ale już wiem, że mogę kupić na Allegro Atmegę za 10zł, zaprogramować ją przez Arduino, zlutować na stałe i mieć ten kontroler w pudełku na ścianie. A na Arduino składać coś nowego. :-)

@
@kolnay1: Tyle samo (bo program robi wszystko równolegle - jemu jest bez róznicy do kogo nadaje dany kod, a może to robić w odstępach 10ms albo i krócej). Tylko trzeba stać, pilnować, czytać i manipulować 3 pilotami. ;-) Ale cały runtime algorytmu to 60 sekund [od włączenia do płynnego zwiększenia głośności włączonego już radia]
@kolnay1: teraz to lepiej trzymać kciuki, by hub aktywny USB który zamówiłem rozwiązał sprawę nie-wykrywania nic poza pendrive przez router. ;-) Wtedy będzie sterowanie nawet gniazdkami elektrycznymi.