Wpis z mikrobloga

@vokus: I masz odpowiedź czemu nano lepsze. Z pro mini jeżeli korzystasz z tanich USB To RS232 to możesz mieć problemy z komunikacją (programuje się bez problemu gorzej z wymianą informacji Arduin<->PC) zaś z nano nie powinno być takich kłopotów.
@vokus: Jeżeli nie potrzebujesz ciągłej komunikacji komputer<->arduino i chcesz aby wszystko zajmowało jak najmniej miejsca to bierz mini pro + coś do programowania (inne arduino/konwerter), a jak zależy Tobie na komunikacji bierz nano.
@vokus: Ja zawsze biorę Pro Mini bo jest tańsze, nie płacę za wbudowaną przejściówkę tylko kupuję jedną zewnętrzną raz i pasuje mi do wszystkiego ;)

@AlcoMatt: Mam ProMini i przejściówkę FTDI i wszystko działa normalnie, czemu programowanie miało by działać lepiej od zwykłej komunikacji? Przecie to ten sam protokół, to samo urządzenie w systemie, wszystko tak samo :)
@vokus: Jak tak teraz patrzę, to rzeczywiście u chińczyka kosztują tyle samo, mają ten sam chip więc parametry również te same. Czyli wychodzi na to że jeśli mamy własną przejściówkę to to bez znaczenia którą wersję wybierzemy ;]
@skew: Nie wiem czemu programowanie idzie lepiej, ale ja ze swoją przejściówką mam problem gdyż monitor nie zawsze wyłapuje poprawnie sygnały albo nie wykrywa wysyłanych sygnałów.