Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś mirek-spec od #prawo?

Mam taki problem: mój laptop jest w serwisie. W piątek minęło 14 dni odkąd się tam znalazł. Dziś jest wtorek, zadzwoniłam do serwisu i powiedzieli, że czekają na części. Prawdopodobnie mają być jutro. W zapisach ogólnych warunków ubezpieczenia jest zapis, że serwis ma 14 dni na naprawę. Gdy przekroczy ten termin ubezpieczyciel dostarcza mi nowy sprzęt lub kartę podarunkową o wartości sprzętu w sklepie Saturn. Co mogę zrobić?

#prawo #kiciochpyta #ubezpieczenia #laptop
  • 20
I jest jeszcze taki myk ze jak oddajesz sprzet do sklepu to sklep ma.iles tam dni na oddanie sprzetu do serwisu wiec z tych 14 moze sie bez problemu zrobic z 1,5 miesiaca jakby jakies swieto zsie jeszcze trafilo
@AnnMari: NIe wiem dokładnie ale kiedys chciałem oddać telefon na gwarancje wiec poszedłem do salonu Tmobile i jakos w trakcie gadki wyszlo ze chyba 28 dni może leżeć u nich w salonie aż się ktoś łaskawie tym telefonem zainteresuje(mysle ze podobnie to działa w sklepach z elektornika). Dlatego też skorzystałem ze zgłoszenia door to door bezpośrednio na serwis danej marki wtedy mają 14 dni i muszą się z tego okresu wywiązać.
@grajek91: no ja głupia poszłam najpierw do saturna...;( ale w zapisie, który podałam wyżej jest wyraźnie, że serwis ma 14 dni i podane są konsekwencje. Nie ma nic o tym, czy oddam bezpośrrednio do serwisu czy przez pośrednika.
@grajek91: tylko po pierwsze @AnnMari: zglaszala to z tytulu ubezpieczenia, ktorego warunki sa regulowane przez osobna umowe, po drugie odnosnie serwisu d2d - gowno prawda. nigdzie nie jest zapisane, ze serwis musi w ciagu 14 dni usunac usterke, jezeli producent w ksiazce gwarancyjnej (albo karcie) zobowiaze sie do takiego terminu to ok - w przeciwnym wypadku sprzet moze tkwic nawet miesiac.

@AnnMari: prawnie nie wiem jak to rozwiazac, bo
@imo0mfg: to jest naprawa z tytułu gwaranncji plus, czyli tej dodatkowej. Od zakupu sprzętu minęły ponad 3 lata, więc na naprawę producenta już za późno. Sprzęt zepsuł się samoistnie. A poza tym w ciągu tych dwóch lat laptop był jakieś 5 razy w serwisie...
@AnnMari: ok, mozesz w sumie wyslac pismo, ale nie zaszkodzi zadzwonic - jezeli Cie splawia: pisz pismo, ale tutaj rzeczywiscie ktos musialby z prawa chyba pomoc (chociaz nie wiem, czy to sie na cos zda), napisz w pismie, ze z uwagi na nie dotrzymanie warunkow zawartych w OWU (tu warto sie powolac na konkretny punkt w OWU) chcesz aby zwrocono Ci pieniadze w formie karty podarunkowej.
@AnnMari: Dzwoniłaś na infolinie gwarancji plus? to oni powinni zająć się tą sprawą. Jeżeli telefon nie pomoże pisz pismo, ale nie na maila tylko tradycyjną poczta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mopix: tak. Pan powiedział mi, że jak najbardziej powinnam napisać pismo, bo Ubezpieczyciel ewidentnie złamał zapis umowy. Jutro wysyłam albo sama pojadę z tym pismem, bo mają siedzibę w Warszawie.