Wpis z mikrobloga

Czołem Mirkowie, mam pytanie - co można przywieźć jako jakies ciekawostki do Polski z Anglii dla rodziny? Wiadomo, że teraz takie czasy że wszystko wszędzie mozna dostać, ale zawsze to miło komuś przywieźć drobiazg stąd. Herbatę już zamówiłem, pytanie czy jest sens np wysyłać Guinessy paczką razem z jakimiś ubraniami? Bo raz, że "niby w Polsce dostać można", a dwa to kwestia wysyłki alkoholu, a raczej jego zakaz. Wie ktoś jaka jest szansa, że taka paczka może zostać zeskanowana po drodze i cofnięta za kilkanaście puszek?

Z drugiej beczki, jak najopłacalniej przetransportować ciężko zarobione pieniądzę do Polski? Mam konto w Barclays i BGŻ. Z tego co kombinuję, najrozsądniej jest wysłać funty do Polski, tam je wypłacić i wymienić w kantorze (najbardziej opłacalny kurs). Nie chciałbym wypychać portfela i trzymać wszystkiego przy sobie...

#uk
  • 9
@peszmerd: Z drobiazgiem z Anglii do Polski też miewałem problemy. Generalnie może coś lokalnego, jak np byłem nad morzem, to kupowałem coś portowo-morskiego, a nie 'angielskiego'.

A z kasą to zależy od sumy, musisz sobie przekalkulować czy ci się opłaca bardziej jednorazowy przelew za np 10 funtów (tyle kosztuje w Lloyds) i wymiana w kantorze w Polsce, czy np skorzystanie z portalu w stylu przesyłarka, gdzie opłata jest mniejsza, ale za
@pernik: każdy z domowników ma łuskę z cebuli portfelu na szczeście, więcej nam nie potrzeba

@Evul_Mastah: Patent polega na tym, że byłem tutaj pracować i zasadniczo nic nie zwiedzałem, a mam na myśli najprostsze produkty spożywcze. Pytam, bo podejrzewam jest tutaj sporo ludzi którzy miało podobny problem.
@pernik: Żarty żartami, ale załóż sobie konto walutowe w funtach w polskim banku, a później wszystko wymienić możesz na walutomat.pl . Ja tak robię z euro.

Szybko, bezpiecznie, po normalnym kursie

Można wszystko to zrobić za darmo, oczywiście jeśli angielski bank nie pobiera opłat za przelewy zagraniczne