Wpis z mikrobloga

@leworwel: Możesz udzielić jakiś wskazówek co do hodowli triopsów? Czym karmisz tropsy? Czytałem, że nie należy karmić triopsów zaraz po wykluciu tylko jakiś 2-3 dniach i że nie należy im dawać za dużo jedzenia, czy to prawda?
@lollo: generalnie ja po zobaczeniu, że chociaż jedna przekopnica się wykluła karmienie zaczynałem od następnego dnia :) Na początku karmiłem tzw. mleczkiem a po kilku-kilkunastu dniach, jak już podrosły to w zoologicznym można kupić nawet specjalny pokarm :) Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało :)
@leworwel:

Dzięki za pomoc.

A jak często je karmiłeś i czy dużo im tego pokarmu dawałeś? Zmieniałeś im wodę (jeśli tak to w jaki sposób to robiłeś) czy może stosowałeś jakiś filtr? Razem z jajeczkami dostałem w woreczku piasek i tak się zastanawiam czy ten piasek to musi być jakiś specjalny? Czy np. w zoologicznym dostanę łatwo taki piasek?
@lollo: Na początku dwa razy dziennie mleczkiem, nie za dużo. Miałem 9 wyklutych to dawałem 4-5 kropel mleczka. Później jak podrosły to szczyptę rozdrobionego pokarmu. Co do zmieniania wody to ja miałem taki plastikowy zbiornik stworzony właśnie pod hodowlę przekopnic i po prostu wyławiałem ostrożnie przekopnice i zmieniałem prawie całą wodę. Ale robiłem to rzadko, bo to nie był głęboki zbiornik i woda odparowywała więc nie musiałem często wymieniać wody, po