#php #mysql #programowanie Witajcie, natknąłem się na dziwny problem. Otóż napisałem importer towarów do prestashop (z xml) i na jednym VPS'ie działa dobrze, a na drugim robi dziwną rzecz:
otóż zamiast wrzucić do bazy nazwe "Ser żółty jakiśtam"
wrzuca "ółty jakiśtam" i tak z każdym towarem, od pierwszego polskiego znaku.
Dodam że właściwie działa na tym VPS'ie na którym znajduje się baza danych, z drugiego łączy się zdalnie z bazą.
@knysha: @tell_me_more: @anonim1133: No ale jakim cudem na innej maszynie działa poprawnie? (zero zmian w kodzie, zwykłe kopiuj-wklej) Jedyna zmiana to w configu bazy danych z "localhost" na adres ip (drugi serwer łączy się z bazą na tym pierwszym)
@JareQ: no właśnie dlatego sądzę, że kodowanie, bo kodowanie może być inne na innych erwerach zależnie od konfiguracji bazy danych, apacha, linuksa itp
@tell_me_more: Czyli w configu php może być ustawione inne kodowanie? Nie sądziłem że w ogóle się tam ustawia. Która zmienna za to odpowiada? Chyba że o coś innego Ci chodzi, bo jeżeli o kodowanie połączenia z bazą to przecież w configu prestashop na pewno jest ustawione. Czy może mowa o kodowaniu dla połączeń w ustawieniach mysql dla połączeń zdalnych ?
@JareQ: nie wiem, nie znam się na konfiguracji phpa, po prostu sprawdź, jakie są kodowania na obu serwerach, jak są inne to pogrzeb, żeby były takie same.
Miałem podobne problemy w oraclu+j2ee, bo ustawienie kodowania może być brane z systemu albo z bazy danych i przez to ten sam kod działał różnie na innych serwerach.
otóż zamiast wrzucić do bazy nazwe "Ser żółty jakiśtam"
wrzuca "ółty jakiśtam" i tak z każdym towarem, od pierwszego polskiego znaku.
Dodam że właściwie działa na tym VPS'ie na którym znajduje się baza danych, z drugiego łączy się zdalnie z bazą.
Dlaczego tak się może dziać ?
Miałem podobne problemy w oraclu+j2ee, bo ustawienie kodowania może być brane z systemu albo z bazy danych i przez to ten sam kod działał różnie na innych serwerach.