Wpis z mikrobloga

Dobra cumple wzywam pomocy! Gówniarz zapytał mnie czy ipad z rozładowaną baterią jest lżejszy od tego z naładowaną… Powiedziałem żeby szedł odrabiać lekcje, ale okazało się że darmozjady dalej mają wakacje… Coś tam wujek google powiedział, ale wypoki wiedzą najlepiej przeca…

#pytanie #fizyka #elektronika #elektroda #ilewazyprad #zamoichczasowniebylopradu #dwudziestystopienzasilania
  • 21
@PanCopywriter_pl: Chemikiem nie jestem, ale faktycznie dostarczasz do baterii energię. Energia możemy utożsamiać po części z masą (ale to samo w sobie nie jest prostym pojęciem). W związku z tym baterii rośnie, więc masa także. Fakt jednak, że o maleńką ilość, niemierzalną ilość. I teraz pytanie na ile dziecko to zrozumie.

Myślę jak to dobrze wytłumaczyć dziecku, ale nie mam jakiegoś dobrego przykładu...
@PanCopywriter_pl: Tylko spróbuj te zobrazowanie połączyć z faktem, że energia odpowiada masie. I że to jest niewielka wartość. Jak dobrze pójdzie to może zainteresujesz go tematem ;d Mnie tak matka karmiła ciekawostkami, mam dobre wspomnienia z tego :)

Tak, znaczy, prędkość światła ;] Niestety 1 jest za krótka, byłoby bardziej fizyko-teoretycznie.
@PanCopywriter_pl: generalnie możesz go w ten sposób zaintereswać chemią albo fizyką. powiesz mu o zasadzie zachowania masy, a potem, że Eistein zauważył równoważność masy i energii, i że tak naprawdę to nie jest zasada zachowania masy tylko zasada zachowania masy i energii, a więc jak w jakieś reakcji (np. spalaniu) powstaje energia, to masa produktów (popiół i dym) jest minimalnie mniejsza niż masa produktów (to co się spala) i stąd jest
@PanCopywriter_pl: dla mnie masa się nie zmienia. Dlaczego? Zjawiska występujące w bateriach współcześnie stosowanych to interkalacja - czyli odwracalny proces wbudowania jonów (najczęściej Litu) w odpowiednią strukturę. Ładowanie baterii polega więc na przemieszczaniu ładunków wewnątrz baterii. Nie nachodzą tam reakcje atomowe więc relatywistyka tutaj nie działa. Choć energię można utożsamiać z masą, nie znaczy że możesz to sobie od tak kalkulować.