Wpis z mikrobloga

Oj kusicie mnie tym Unity, kusicie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na razie jednak zostanę przy libGDX i zobaczę co z tego wyjdzie.

Dzisiaj trochę pokodziłem i stworzyłem pierwszy prototyp, wersję 0.0.0.0.0.0.0.0.0.1 xD Poruszam bohaterem za pomocą strzałek, kiedy dotknie przeszkody lub gruntu to się zatrzymuje. Kiedy nie wciskam "gazu" to na obiekt działa siła nazwana grawitacją która ściąga go w dół. Kamera podąża za obiektem tylko po osi Y, natomiast po osi X jest sztywno ustawiona tak jak ma to miejsce w tego typu grach.

Następnie co chciałbym zrobić to żeby gracz nie mógł wychodzić poza granice ekranu w poziomie, a także przeszkody nie generowały się na granicy ekranu, zaczynam myśleć też nad tym jak zrobić aby poziom generował się w nieskończoność.

Próbowałem coś wymyślić w ten sposób że generuje się powiedzmy 50 przeszkód, po czym jak gracz dotrze na wysokość 40 przeszkody to generuje się następne 50 przeszkód, później znowu 50 i tak dalej, przy czym przeszkody które już minąłem i są poza ekranem zostają usunięte. Niestety jeszcze nic z tego nie wyszło oprócz crasha i masy błędów tuż po odpaleniu gry ( ͡° ʖ̯ ͡°)

To tyle na dzisiaj, w tym tygodniu będę miał więcej czasu więc zapowiadają się dość pracowite dni :)

---------------------------------------------------------------------------

Do końca roku pozostało 135 dni.

Jeżeli nie wiesz o co chodzi, zajrzyj do pierwszego wpisu relacji KLIK Aby śledzić na bieżąco moje postępy zapraszam do obserwowania tagu:

#odzeradogamedevelopera
  • 13
@TadeuszSynZygmunta: co do generowania to mozesz tworzyc przeszkody z takiego szablonu tj masz gdzies zapisane pare roznych rozstawien przeszkod i jak ostatnia stworzona przeszkoda pojawia sie na gornej krawedzi ekranu to dodajesz nastepny taki zestaw - przypomina to budowanie z klockow lego. plusy sa takie ze te przeszkody moga ladnie sie komponowac z tlem lub nawet nim byc. na niekorzysc dziala tutaj powtarzalnosc takich klockow oraz czas potrzebny na ich zrobienie,
@TadeuszSynZygmunta: a jak chcesz kompletnie losowe to dziabiesz tak : jesli ostatnia przeszkoda jest nizej niz ilestam pixli od gornej krawedzi to losujesz czy stworzyc nowa. jak tak to losujesz pozycje. tutaj mozna fajnie pododawac opoznienia czasowe i raz spawnowac przeszkoda po normalnej odleglosci a raz troche wyzej.