Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,

macie może gdzieś po ręką linka do jakiegoś dobrego materiału (najlepiej video) nt. co to jest programowanie funkcyjne i dlaczego jest lepsze niż to drugie (imperatywne czy cos).

Ja wiem że tego jest masa w internecie, z tym że niedobrze mi się robi jak widzę artykuły o tym na kilkadziesiąt tysięcy znaków, albo prezentację trwającą półtorej godziny.

Doszły mnie słuchy że programowania funkcyjne (tj. Haskell) to fajna sprawa, toteż ciekawi mnie dlaczego.

#programowanie #funkcyjne #it #haskell
  • 10
  • Odpowiedz
@Pietrek558: Wydają się fajne bo mało osób na prawdę potrafi programować funkcyjnie. W rzeczywistości nie pisze się kodu biznesowego w językach funkcyjnych czyli znaleźć pracę jest trudno. (no chyba że Erlang ,ale to chyba legendy,no nie ?:P) Jeśli chcesz się zacząć uczyć ogólnie programowania zacznij od obiektówki (np. Java albo Python) i opanuj ją dobrze. Języki funkcyjne można traktować jako hobby, poszerzanie horyzontów i akademicką zabawę ;)
  • Odpowiedz
@Roballo: wiem że takie coś jest, z tym że są to dość długie wypracowania, pełne branżowego słownictwa, które co prawda znam, ale sam przyznasz że przeczytanie (i zrozumienie!) tego to nie taka prosta sprawa ;)
  • Odpowiedz
@Pietrek558: Warto bo dzięki temu poszerzasz horyzonty. Potrafisz ugryźć problem od innej strony, pomyśleć nieszablonowo. Python oraz najnowsza wersja Javy wspiera elementy funkcyjne.
  • Odpowiedz
@marooned: Głupoty waćpan głosisz. W polsce w Scali i Erlangu można znaleźć pracę bez większych problemów. Za granicą to i w Haskellu znajdziesz, a nawet w Common Lispie czy Clojure. Pisze się w takich językach kod biznesowy, połowa telekomunikacji i połowa sztucznej inteligencji, wnioskowania i uczenia maszynowego to programowanie funkcyjne. Inne branże lubiące programowanie funkcyjne to bankowość i wszelka analiza danych.

@Pietrek558: Programowanie funkcyjne nie jest w ogóle
  • Odpowiedz