Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp trochę #webdev i może trochę #php

Mircy mam problem pic related.

Dane mamy jakieś fizyczne obiekty i informacje o nich (np. poziom przepływu wody czy jasność, never mind).

Klient i serwer. Klient przez zwykłe HTTP request wysyła pytanie o stan obiektów do serwera. Serwer, a konkretnie jakiś skrypt PHP dostaje request, otrzymuje dane z programu (pisanego w C++) pobierającego i przetwarzającego dane z czujników, tworzy z nich dokument JSON i zwraca klientowi. Wszystko wydaje się proste ładne i przyjemne, tylko że jest jeden problem. Nie wiem jak wymieniać dane między skryptem PHP a samym programem głównym.

Najprostszym i najgorszym rozwiązaniem jest generowanie na bieżąco np. pliku tekstowego z aktualnymi danymi, z których skrypt PHP pobierze dane i zwróci klientowi. Niestety dane będą zmieniały się bardzo często i takie ciągłe pisanie do pliku to zły pomysł.

Pomyślałem jeszcze o wewnętrznej wymianie danych na jakimś porcie, niemniej nie jestem pewny jak PHP radzi sobie z obsługą socketów. Wiem tylko że taka możliwość istnieje. :)

A może Wy mircy macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
bartoneczek - #programowanie #cpp trochę #webdev i może trochę #php

Mircy mam prob...

źródło: comment_w4ch0ZOSyu3bDu8R59aANILDioWG4Far.jpg

Pobierz
  • 31
@bartoneczek: no to pominąłeś dość istotną informację :) anie możesz trzymać danych na ramdisk albo cos w ten deseń ,aby pominąć zapis na karcie i tylko raz na jakis czas zrzucać z ramdisk na karte ,żeby w razie awarii ch.. nie strzelił danych?
@phyrexia2007: wtedy tak czy siak wchodzi obsługa socketów w PHP, bo musiałbym realizować wymianę datagramów (czy tam nawiązywać połączenie) nie po localu, tylko już po stronie klienta.

@fotexxx: jest to jakieś rozwiązanie, ale trochę półśrodek. :( Chciałbym uniknąć przypadkowości i pomijania informacji.