Wpis z mikrobloga

Czesz Janusze. To nie jest mój pierwszy wpis na mirku więc jeszcze raz - Cześć. Ostatnio mnie wzięło na robienie domowego piwka i tak sobie pomyślałem że podzielę się z Wami efektem. Niestety mogę się podzielić jedynie efektem wizualnym, ale gdyby ktoś był chętny to mógłbym przeznaczyć na jakiś konkurs czy coś. Nie mam ich jakoś dużo, dlatego każdemu chętnemu nie jestem w stanie wysłać darmowej próbki :(

Tutaj jeszcze dodam kilka linków do innych zdjęć. Ogólnie to jeżeli będzie jakiś feedback to od września/października jak zacznę znów warzyć postaram się robić z tego jakieś ciekawe wpisy na mirku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

http://i.imgur.com/6b5XMBT.jpg - tutaj ostatnia partia przed upałami, wg. wielu najlepsza do tej pory. Było to bardzo delikatne piwko w sam raz na lato na ugaszenie pragnienia - Kölsch.

http://i.imgur.com/eiPaXv9.jpg - tutaj podczas nalewania Amber Ale. Widać że piana jest przednia ;)

http://i.imgur.com/Us7iNjd.jpg - nalany już Amber Ale ( ͡º ͜ʖ͡º)

Zdjęć pierwszego niestety nie mam bo już tylko trzy butelki, które otworzę za kilka miesięcy.

#brewery #piwo #domowepiwo #janusze
roots18 - Czesz Janusze. To nie jest mój pierwszy wpis na mirku więc jeszcze raz - Cz...

źródło: comment_TbUdK6x4uDD1J6DQzzRmfd17xEJ6fEHV.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@Sproket20: zielone są w tym najnowszym bo jest najmocniej chmielowe i tak pomyślałem że zielone będą najbardziej pasować. Słyszałem również że zielone butelki w mocno chmielowym piwie wystawione na odpowiednie słońce nadają specyficznego smaku browarkowi. Ostatni z powodów to to, że znajomi piją dużo perły i zbierają mi butelki :D
  • Odpowiedz
@Sproket20: odpada, musi być gazowy by uzyskać i utrzymać odpowiednią temperaturę. Ja musiałem kupić butlę gazową oraz taboret gazowy, do tego garnet 30L i to http://prntscr.com/48vxxc tutaj jest moja pierwsza lista zakupów. Na liście brakuje chmielu oraz warto zamówić lepszą kapslownicę bo ja niestety wziąłem plastikową i już po 3 warzeniach czuję że jeszcze jedno i padnie.
  • Odpowiedz
@roots18: a możesz zarzucić jakimś linkiem jak w ogóle zacząć przygodę z piwowarstwem i generalnie jak uwarzyć pierwszego browarka? Jest gdzieś taka lista todo typu - wsyp to, poczekaj tyle, gotuj tyle, rozlej i zakapsluj? Żeby później się w to zagłębiać i wiedzieć zmiana jakich parametrów jak wpłynie na smak, wygląd itp?
  • Odpowiedz
@Eoghan: jest forum piwowarskie, gdzie ludzie dzielą się swoimi recepturami, aczkolwiek z tego co już zdążyłem zauważyć większość woli robić na znanych już recepturach + ewentualnie jeżeli ktoś lubi np. bardziej chmielone piwo to dodaje odrobinę więcej chmielu. Co do TODO to moje pierwsze piwo właśnie robiłem z takiego TODO zrobionego przez kolegę. http://pastebin.com/vCyFEGve tak to mniej więcej wygląda
  • Odpowiedz