Wpis z mikrobloga

@Kraker245: Jak czytam komentarze Polakow to dochodze do wniosku że stalismy sie narodem płaczliwych cipek. "Uciekam bo wojna macie swoich Ukriancow" "i co embargo było siedziec cicho" "nie bede bronił skorumpowanego kraju" (jak hejtami przez internet?). Tymczasem w Rosji jeszcze bardziej skorumpowanym i posiadajacym wieksze neirownosci spoelczne kraju jednosc nawet wokol najbardziej absurdalnych idei.

Na co nam przyszło. Najlepsze jest to ze te same osoby smieja sie z fotki z biąła
@PedroLeon: A ja przegladlaem sobie profile na rosyjskojezycznym profilu czyli Vkontakte. Rosjanie polskiego pochodzenia bardzo czesto kochaja Putina i popieraja mocno dzialania Rosji. Wiec w obecnej sytuacji to nie wiem czy byliby lepszymi emigrantami niż Ukraińcy.
@spoleczny_smiec: zgadzam się z Tobą że dla zwykłego obywatela walka i śmierć w imię hasła "obrona ojczyzny" jest abstrakcyjna, twierdzę jednak że faktyczny ludzki dramat będzie się toczyć w zaciszu mieszkań i osiedli. Zwróć uwagę, że od czasów I Wojny Światowej w każdym konflikcie ginie więcej cywili niż żołnierzy, już sam ten stosunek pokazuje kto najbardziej cierpi na ewentualnym konflikcie. Posiadając tego świadomość całkowicie zgadzam się z chęcią uniknięcia bezsensownej śmierci
Jeżeli nie wiesz czym jest ojczyzna, jeżeli tego nie czujesz, to ja Ci tym bardziej tego nie wytłumaczę. Przykro mi.

@tronido: Czyli w razie czego jestem zwolniony z obowiązku jej obrony przed najeźdźcą i mam prawo do ucieczki? No bo, ja na prawdę nie wiem i nie czuję tego więc chyba nie muszę ryzykować życia za czyjeś odczucia? Tak samo jak np. ateista nie wierzy w Boga i nie będzie za
martwy w jakimś dołku z kulą w głowie raczej tego nie zrobię, za to żywy jako uchodźca wojenny gdzieś na zachodzie już jak najbardziej.

@spoleczny_smiec: Wejscie Rosjan do Polski jest mało prawdopodobne bo niewiele na tym zyskuja. Jesli zas dojdzie do eskalacji konfliktu to w przypadku totalnej wojny atomowej na Zachodzie nie bedzie bepzieczniej. Ba, tam jest wiecej celow do zniszczenia.

Przed rakietami z glowicami nukleranymi Lepiej uciekac do peryferyjnych niebogatych
@Kraker245: Znajdź wpis, w którym jedna osoba napisała, że sprzeciwia się ukraińskim imigrantom, a potem, że będzie uciekać na zachód w razie wojny. Bo jedyne co robisz to znowu sprowadzasz kilkudziesięciotysięczną społeczność to wielkiego tworu o jednakowych poglądach.
Tymczasem w Rosji jeszcze bardziej skorumpowanym i posiadajacym wieksze neirownosci spoelczne kraju jednosc nawet wokol najbardziej absurdalnych idei.

@szurszur: Wytłumaczenie jest proste. Im bardziej członkowie społeczeństwa mają wyprane mózgi tym bardziej jest dla nich ważny "patriotyzm" i "ojczyzna". Wolni ludzie myślą o sobie i swojej rodzinie a nie o tym, żeby zapierniczać na dobro polityków i ludzi którzy sterują tym społeczeństwem.