Wpis z mikrobloga

@Cypisek2: No nie można ukrywać że polskie są inne niż nowofalowe zagraniczne ;) jak bym na głowie nie stawał to marynki w citre nie zmienie :) Trzeba trochę przez inny pryzmat patrzeć ;)
@zachwiej No właśnie mnie taka refleksja dziś naszła, że nie ma co łagodniej traktować tego polskiego chmielu. Przecież mogą uprawiać coś lepszego. Czesi i Niemcy próbują a u nas ciągle Lubelski jest najlepszy. Na tym co jest doatępne to HopSasa jest niezła, ale to ślepy zaułek.
@Cypisek2: Owszem ale to tak jakbyś porównywał american stout ze zwykłym stoutem.

PIPA ma bliżej do brytyjkiego IPA niż do AIPA i pochodnych, świadczy o tym nawet mocniejsza baza karmelowa typowa dla prawie wszystkich PIPA. i jeżeli zaczniesz porównywać PIPA VS IPA to wyjdze że mamy się czym chwalić.

A chmielarzom daj czas piwną rewolucje mamy od 2 lat, myślisz ze w 2 lata da sie wychodować nowe odmiany chmieli? W
@zachwiej Pewnie pokaże się coś nowego. Niestety są patenty na odmiany chmielu więc nie da się tak łatwo przenieść do nas uprawy. Ja bym dał poprostu na goryczkę coś przyjemniejszego. Nie musi byc single hop PIPA.