Wpis z mikrobloga

@TheDoom: hohoho niech cie nie zwiedzie piekna nazwa robotyka, bo bedziesz programowac i obliczac macierze.

Źródło - wiem, bo sam skończyłem.

Narzeczona kończy mechatronikę i jakbym mógł to bym się zamienił natychmiast. Więcej zajęć praktycznych, więcej sprzętu maszyn mniej siedzenia przy komputerze i robienia projektów typu system zarządzania basenem, albo obliczanie kinematyki metodą Denavita-Hartenberga.

Ogólnie z moich spostrzeżeń - wydział mechaniczny pozwoli ci konstruowac i budowac maszyny roboty itp., wydział elektroni
@TheDoom: grzegorz dobrze mówi, nie wiem jakie miałeś wyobrażenie o AiR, ale tam właśnie jest tak trochę "informatycznie"

na WBMiZ ogólnie dość dużo jest laborek praktycznych, np. przy obrabiarkach. a nawet na MiBM mamy laborki z programowania PLC, automatyki (jakieś układy logiczne np.), programowania robotów przemysłowych, ale elektroniki raczej nie uświadczysz, mieliśmy tylko elektrotechnikę, to sobie kondensatory badaliśmy albo coś, ale żadnego układu scalonego czy tranzystorem nawet się nie pobawisz. mechatronika
@Amadeo95: Elektrotechnika dosc trudna, przynajmniej jak dla mnie, Mechatronika to jak wiesz juz pewnie polaczenie Ele i Budowy Maszyn. Mam tam znajomego i maja bardzo duzo przedmiotow tych samych co my czy MiBM
@Amadeo95: Tego nie wiem jak z pracą, sam jestem na razie o.m.c.i.n.ż. Z mojej subiektywnej opinii wydaje mi się, że po WBM jest lepiej z pracą niż po WE, jednak to tylko moja opinia, która może być zaburzona faktem, że tu studiuję i w tych kręgach się obracam. Żeby nie spamować więcej jak coś to pw :)