@bartov: No ale n i p sie zwieksza za kazdym przebiegiem petli, wiec nie zawsze bedzie 5 i 5. Za kazdym razem bedzie wiecej. W przypadku n o 5 wiecej, w przypadku p o 3 wiecej.
repeat .. until ... to pętla, powtarzanie instrukcji podanych po repeat dopóki warunek podany w until jest prawdą. W środku jest też instrukcja warunkowa if która z każdym obiegiem pętli sprawdza czy iloczyn p i n jest większy niż 210. Jeśli jest to prawda, pętla zostaje zakończona. A w princie dwukropek po zmiennej oznaczał zdaje się ile cyfr ma być użytych do jej zapisu, ale tu mogę się mylić
A w princie dwukropek po zmiennej oznaczał zdaje się ile cyfr ma być użytych do jej zapisu, ale tu mogę się mylić bo Pascala uczyłem się tylko jak przygotowywałem się do matury z infy i uznawszy to za największy błąd swojego życia zapomniałem go tuż po.
@bartov: Ale gdyby było więcej to zostałoby tylko 5. Przydatne jeśli operujesz na liczbach zmiennoprzecinkowych. Mogę się ofc mylić, ale jestem przekonany na 90%.
@bartov: to jest formatowanie, 5 okresla szerokosc pola, czyli tyle miejsca zostanie zuzyte do wyswietlenia liczby, jezel bedze liczba 2 cyfrowa to po prawo pojawia sie 3 spacje.
mam taki program w pascalu i chcę go zrozumieć
program demo; - standardowy początek programu
var - deklarowanie zmiennej
n,p:integer; - wypisuje zmienne czyli n i p
begin - początek programu
n:=0; daję "stałe" że n to 0 a p to 2
p:=2;
repeat powtarzam, czyli chcę wywołać pętle?
n:=n+5; - czyli 0+5=5
p:=p+3; czyli 2+3=5
if (p*n>210) then break **5*5=25>210 (i jak to ma być większe od 210?) na czym polega ta pętla?
until n>800; ma robić tę pętlę do 800?
writeln('n=',n:5); wyświetl wynik (i nie wiem co znaczy ":5"
writeln('p=',p:5); -||-**
readln
end.
Komentarz usunięty przez moderatora
tu pownno byc albo p*n albo zadelaruj pn bo bedze blad
Petla bedze se wykonywac do czasu az n przekroczy 800 chyba ze p*n przekroczy 210
repeat .. until ...to pętla, powtarzanie instrukcji podanych po repeat dopóki warunek podany w until jest prawdą. W środku jest też instrukcja warunkowa if która z każdym obiegiem pętli sprawdza czy iloczyn p i n jest większy niż 210. Jeśli jest to prawda, pętla zostaje zakończona. A w princie dwukropek po zmiennej oznaczał zdaje się ile cyfr ma być użytych do jej zapisu, ale tu mogę się mylić
na początku jest 5+5
potem (5+5)+5
(2+3)+3 dobrze rozumiem? :)
bo własnie nie zrozumiałem tego "ile cyfr ma być użytych" czyli 5?
bo wynik jest dwu cyfrowy, jedna liczba 0.o
a tak naprawdę liczba ma 17,5434892642894629422?