Wpis z mikrobloga

#windows #linux #elementaryos #komputery

Powiedzcie mi od czego to zależy, kopiuję film na pendrive, na windows leci ~4-5MB/s , a na linuxie na tej samej konfiguracji po 10MB/s :O Obsługa sterowników czy coś ?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skew: Na Linuksie niektóre mnagery plików kłamią. Nieraz po niby skończonym kopiowaniu plik dalej jest zapisywany. Takiego pendrive np. nie odmontujesz, bo otrzymasz komunikat, że trwa zapis.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Synekdocha: Tylko że ten 2GB film skopiował się w 3 min, czyli super szybko, na początku kopiowania zaczęła mi się nawet muzyka w spotify zacinać a cpu 5-10%

@BuFu: Nie mam av na windowsie, nie pobieram tam plików, jest tam tylko steam i podstawowe programy. Jest to Win 8.1 btw.
  • Odpowiedz
@skew: ja również zauważyłem, że na linuksie kopiowanie działa (ogólnie) szybciej z tym, że dla mnie jest to wada. Tak wada bo wtedy system, mi przynajmniej, zaczyna lekko zamulać. Myślę, że na windowsie jest jakieś ograniczenie, żeby zachować responsywność
  • Odpowiedz
@skew: Powód jest pewnie ten sam dla którego ludzie w windowsie mogą zazwyczaj bezpiecznie wyciągnąć flasha z USB i nie stracić danych a w Linuxie trzeba go bezwzględnie odmontować. Ja zawsze zanim wyciągnę w linuxie wtyczkę USB od dysku to wywołuję polecenie

sync
. Ono wymusza zapis danych z bufora fizycznie na dysk.

Tak więc twoje dane trafiają nie tam gdzie je kopiujesz tylko od bufora, którego w razie potrzeby/możliwości
  • Odpowiedz
@moriturius: @aleksander_z: @xzn_:

Moim zdaniem jak chcę coś skopiować to chcę zrobić to jak najszybciej, np. kopiuję film bo chcę go obejrzeć. A jeśli robię coś na komputerze to mogę przecież skopiować film później. Screen z nmon: http://i.imgur.com/AYFgkHV.png ,mówicie że trzeba odmontować, odpiąłem tego pendrive odrazu gdy znikło okienko kopiowania (btw. zatrzymało się przy 100% na jakieś 3sek) i teraz patrzę na tablecie że wszystkie pliki
  • Odpowiedz