Wpis z mikrobloga

Znany Amerykański analityk polityczny George Friedman w swojej książce "Następna Dekada" wydanej w roku 2011 prognozuje wydarzenia geopolityczne na świecie. Podczas lektury trafiłem na ciekawe podsumowanie tego co przewiduje w najbliższym czasie dla UE:

"Unia Europejska nie rozpadnie się, a już na pewno nie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Powstała jako strefa wolnego handlu i tym właśnie pozostanie. Nie zmieni się w wielonarodowe państwo, dużego gracza na arenie międzynarodowej. Jej członków nie łączy dostatecznie wiele, żeby byli skłonni podzielić się wojskiem, a bez tego Europie brakuje "fundamentalnej siły". Europejczycy miotają się między suwerennością narodów a europejskim rozwiązaniem kryzysu gospodarczego. Wyzwanie, które kryzys finansowy stanowił dla jedności europejskiej, jeszcze bardziej blokuje integrację militarną. Istnieje europejska biurokracja, ale nie europejskie państwo.

Z drugiej strony nie jest wcale jasne, czy kontrola gospodarcza, jaką ma obecnie Unia Europejska, przetrwa następną dekadę. Mniejsze państwa odkryły, że znalazły się w bardzo niekomfortowej sytuacji, gdyż są zarządzane przez system kontrolowany przez duże kraje. Obywatelom tych ostatnich trudno natomiast sprzedać ideę koalicji politycznej utworzonej dla pomocy państwom członkowskim, które popadły w kłopoty. (...)

W najbliższych latach bez wątpienia utrzymają się poważne problemy gospodarcze. Trudności nie będą ani bezprecedensowe, ani niemożliwe do opanowania, ale spowodują rozmaite problemy w wielu krajach. Z pewnością wbiją klin pomiędzy członków Unii i wywołają poważne podejrzenia co do korzyści płynących ze wspólnej waluty. Nie mam wątpliwości, że Unia Europejska przetrwa, ale byłbym zaskoczony, gdyby ze strefy euro nie wypadli niektórzy jej członkowie, a inni nie zaczęli kwestionować stopnia, w jakim kontroluje ich biurokracja brukselska.

Szczyt fali integracji europejskiej mamy już za sobą. W następnych dziesięciu latach nastąpi jej odpływ, odsłaniając przede wszystkim siłę Niemiec."

#uniaeuropejska #friedman #ekonomia #polityka
  • 2
  • Odpowiedz
@tmsz: Racja, prawdę mówiac sam nie wiedziałem czy użyc tego tagu czy nie, ale ostatecznie skoro obaj Panowie mają te same nazwisko stwierdziłem, że nadużyciem to nie będzie zwłaszcza, że tematyka też podobna ;)
  • Odpowiedz