Wpis z mikrobloga

Przykre dolegliwości na oczach przy przechodzeniu ze starego monitora LCD 19" 2ms na nowoczesny OLED Samsung 27" 240Hz z rozdziałką 2560x1440p lub MSI QD-OLED 27" 240Hz też rozdzialka 2560x1440p, oczywiście skalowanie w Windows 10 na 134% ustawiona. Jasność ustawiłem na 0% , Kontrast na 50%, kiepsko to widze narazie, już 2 miesiące trzymam monitora i narazie oczy dalej się nie mogą przyzwyczaić, próbowałem kombinować z jasnością i kontrastem np po 30% lub po 15 % itp. Narazie nie pomaga. temperature barw miałem na Normal, teraz wziąłem na ciepłe Warm, nie wiem czy pomoze, zaczynam wątpić w to , że zostawie monitor, bede musial zwrocic chyba :( Na obydwóch mam przykre dolegliwosci typu zmęczenie oczu, już po pol godzince , potem to już szczypanie delikatne i pieczenie, no nie wiem co jest grane.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pioneer-user: To nie jest kwestia przyzwyczajenia. IPSY i OLEDY mają to do siebie, że barwy w nich są przesycone, a kontrast znacznie większy niż w TN-kach. Szczególnie biel/czerwień/pomarańcz będą j---ć po oczach zauważalnie mocniej. Tzn. przykładowo biel będzie aż zbyt biała i rażąca. Podaj jaki dokładnie model tego monitora kupiłeś. Przede wszystkim radziłbym ustawić jasność na nie większą niż 60-80cd/m2. Po drugie w ustawieniach monitora zmienić wartości RGB w taki
  • Odpowiedz