Wpis z mikrobloga

A co jeżeli Bóg istnieje i odbędzie się sąd ostateczny? Pytanie kierowane głównie do wojujących ateistów:) Bo tak sobie myślę, że będzie zaskoczenie :)

#pytanie #religia
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanJakubek: No tak, ale ja spytałem co jeżeli się odbędzie. Bo że się nie odbędzie to twierdzi większość młodych ludzi ale odpowiadając na Twoje pytanie- to szkoda, bo to znaczyłoby że nie zrobilem w życiu wielu fajnych rzeczy, chociaż trochę nielegalnych:)
  • Odpowiedz
@Wassimir: Czyli przy okazji modlisz się pięć razy dziennie, upieprzasz sobie napleta i nakładasz sobie durszlak na głowę codziennie?

Bo skoro jeden może istnieć to takich wymyślonych tworów może istnieć ze setka. ;] Nic nie tracisz obchodząc obrzędy (czy na pewno?)
  • Odpowiedz
Ja p------ę, czy Wy rozumiecie co to znaczy hipoteza? Zakładamy że istnieje- bezdyskusyjnie. Poprostu żyjesz sobie swoim życiem jak do tej pory, robisz co robisz- wierzysz w spaghetti czy innego Buddę i nagle umierasz i okazuje się, że Bóg (ten o którym uczyliśmy się na religiii w podstawówce) istnieje i odbywa się sąd ostateczny według wszelkich zasad i prawd wiary (których teraz nie poddajemy dyskusji), co wtedy?
  • Odpowiedz
@Nuuk: Jeżeli założymy, że Bóg jest idealny, wszechmocny itd. to logicznie z tego wynika, że nie może być wielu bogów ponieważ każdy z nich nie miałby cechy, która różniłaby go od innego boga. A Bogu przecież nie może niczego brakować skoro jest idealny.
  • Odpowiedz
@Wassimir: zakład Pascala:

Zakład Pascala (Gra Pascala) – rozumowanie przedstawione w Myślach przez Blaise'a Pascala mające dowodzić, iż warto wierzyć w Boga. Pascal rozpatrzył dwa przypadki dotyczące istnienia Boga:

- Bóg istnieje i nagradza za wiarę życiem
  • Odpowiedz
@Wassimir: jajco, co to za dyskusja ;]

No to niech sobie będzie ten sąd ostateczny. Ja tam staram się być dobrym człowiekiem. Jak kryterium wejścia do nieba ma być łażenie do kościoła i słuchanie się czarnych zamiast bycie po prostu dobrym - to ja to pierniczę serdecznie, niech mnie sądzi jak chce u mnie szacunu nie ma.
  • Odpowiedz
@Wassimir:

A co jeżeli Bóg istnieje i odbędzie się sąd ostateczny?

To zależy o jakiego Boga chodzi. Myślę, że będzie bardziej łaskawy dla ateistów niż innowierców. Możliwe, że będzie nawet bardziej łaskawy niż wobec wierny bo w końcu ateiści nie zawracali mu głowy ;-)
  • Odpowiedz