Wpis z mikrobloga

@Miststreuermann-: zastanowiłbym się po co ten VBA. Jeśli pod konkretną pracę w przyszłości to postarał się wymyślić, jakiś przykład co można w takiej pracy usprawnić. VBA jest takim językiem gdzie po prostu najlepiej się go uczyć jak trzeba coś zrobić bo np. praca jest monotonna.
  • Odpowiedz
@cohontes: no VBA pod pracę bo widziałem ogłoszenia i do tego potem jeszcze jakieś PowerQuery +SQL. U siebie w biurze widziałem że chłop jakieś tam skrypty w VBA klepał więc jeszcze się tego używa + jest to dość prosty język pomimo że składnię ma dziwną.
  • Odpowiedz
@Miststreuermann- Bez sensu IMO.

Najlepiej zrób sobie skrypt do podziału pliku na mniejsze (rozbijanie danych z tabeli do osobnych plików) oraz obsługę ścieżek do power query.

Możesz też napisać scraper informacji z sieci (np jakieś statusy kurierów czy coś tam gdzie pq nie pobierzesz).

Ewentualnie w userformie podgląd strony z intranetu.
  • Odpowiedz
@Miststreuermann- Załóżmy wystawiasz rozliczenie dla Klienta i ten Klient ma jakieś swoje MPK na które księguje poszczególne nie wiem dajmy na to WZ (np na. jakaś firma farmaceutyczna będzie mieć MPK typu farmacja, administracja, marketing, ect). Ty wystawiając rozliczenie musisz rozstawić dla każdego z tych MPK.
I chodzi o to żeby zrobić sobie główne rozliczenie i następnie podzielić dane po tych mpk na osobne pliki. Owszem można to w pq zrobić
  • Odpowiedz
@Miststreuermann- Ewentualnie jak pracujesz w mniejszej firmie i nie macie jakiegoś api co sprawdza status wysyłki paczki to możesz napisać sobie formułę UDF która sprawdzi status przesyłki na podstawie numeru przesyłki i zwróci dane dot. daty dostarczenia, odbiorcy. Później możesz pobawić się dalej jak np. wyskoczy przeadresowanie albo zwrot żeby zwróciło numer przesyłki zwrotnej albo przeadresosanej
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer To jest spoko ćwiczenie bo wyobraź sobie że musisz sprawdzić status 200 wysyłek. Możesz ręcznie numer przekleić do przeglądarki, jak bardziej cwany jesteś to zbudujesz sobie hiperłącze ale dalej musisz wejść, sprawdzić, skopiować, wkleić.
Power Query też nie pomoże bo średnio mu idzie z JS. A turaj jak sobie napiszesz skrypt który wykorzystuje XmlHttpRequest (możesz małpować też przeglądarkę w tym przypadku IE chyba że masz spoko firmę i IT Ci
  • Odpowiedz