Wpis z mikrobloga

Na obrazku piramida potrzeb człowieka według Abrahama Maslowa, amerykańskiego psychologa. Podkreśliłem te potrzeby które ma zapewnione zapewne większość ludzi. I teraz moje pytanie do ludzi z tagu #przegryw. Czy doświadczacie swoich potrzeb na tych wyższych poziomach? Licze na konstruktywną dyskusję. Wypowiedzi w stylu cheheszkowym będą usuwana.
Chad30 - Na obrazku piramida potrzeb człowieka według Abrahama Maslowa, amerykańskieg...

źródło: PL-piramida1-1024x493 (2)

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fortepianino: ta cała piramida to pseudonauka, chłop sobie wymyślił taki schemat, ale nie ma ku temu żadnych naukowych podstaw żeby akurat tak to segregować. A największa beka jest z wpisaniem seksu jako bardziej fundamentalnej potrzeby od zdrowia i bezpieczeństwa. Są ludzie którzy realizują poczucie misji kosztem zdrowia i rodziny, więc ta idea spełniania wyższych potrzeb dopiero po spełnieniu niższych jest wyciągnięta z sufitu
  • Odpowiedz
  • 0
@Bananek2: Co do seksu vs zdrowie i bezpieczeństwo raczej rzeczywiście jest to dyskusyjne. Ale trzeba pamiętać, że wszelkie tego typu rzeczy są przekładane na ogół społeczeństwa. Czyli na przeciętnych ludzi których jest najwięcej.
  • Odpowiedz
  • 1
@kornel-mir: Na tym trzecim poziomie jest coś takiego jak 'wspólnota' do której fajnie jest przynależeć. Nie wiem czy jesteś jakoś specjalnie aktywny na wykopie i w ogóle w internecie. Ale internet daje tą namiastkę przynależności do pewnych grup. Oczywiście jest to jedynie namiastka. Bo nic nie zastąpi spotykania się twarzą w twarz. Wspólnego śmiania się, przeżywania emocji.
  • Odpowiedz
@Eugeniusz_Zua: poza tym jeszcze co to znaczy, że potrzebą jest jedzenie, gdy jak nażresz się byle czego to zaspokoisz tą potrzebę i nie musisz jeść nic dobrego, a z głodu nie umrzesz i tak samo z tym seksem, każdy kto ma ręce ma możliwość by zwalić konia i nie musi r----ć się z kobietą by zaspokoić tę potrzebę. Przegrywy wrzucają tą piramidę jako dowód na to jaki s--s jest ważny,
  • Odpowiedz