Wpis z mikrobloga

Mam pytanko. Mam soundbar 5.1. (listwa: lewy, środek, prawy i dwa głośniki dla dźwięku przestrzennego plus subwoofer). Odpalam film z 5.1 na miboxie (obojętnie jaki format: dts, dd, dd plus...) i dźwięk idzie z wszystkich głośników. Przechodząc do sedna: czy każdy kanał nie powinien grać oddzielnie? Np ścieżka z wokalem tylko przez środkowy głośnik? Bo u mnie wszystko leci na raz z głośników jakby stereo grało z 5 tyle ze tylne ciszej. Sprawdzałem w audacity i wokale są tylko na jednej ścieżce spośród 6 a jak puszczam film to z każdego głośnika.

#audio #audiofile
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@timeofthe: Jakby tak było to ludzie ze stereo nie słyszeliby połowy dźwięków. W prawdziwym 5.1 niektóre dźwięki słychać głośniej w wybranych głośnikach. Zrób sobie test głośników, są specjalne filmy na YT i strony internetowe.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: ściągnąłem wcześniej testowe wideo ze strony dolby i tam każdy kanał działa oddzielnie na danym głośniku. Czyli jak wokal jest na jednej ścieżce to normalne że jak puszczam film to słyszę go na każdym głośniku?
  • Odpowiedz
W stereo słyszę więcej niż ty w 5.1

@powsinogaszszlaja: a był w tej bajce smok?

@timeofthe W systemie 5.1 każdy kanał gra oddzielnie pod warunkiem, że masz wszystko odpowiednio ustawione i materiał źródłowy zawiera odpowiednie dane.
  • Odpowiedz
  • 0
@emjot86: wydaje mi się że nie bo testowe filmy działają okey. @ksiak może, są to ripy na pendrive. Znajdę jakies dvd z 5.1, zgram i przetestuje. Bo na miboxie używam kodi i wszystko mam dobrze ustawione.
  • Odpowiedz