Wpis z mikrobloga

Pliki epub wygodnie czyta mi się na telefonie. Do pdfów zdecydowanie lepszy jest tablet. Rozważam czytnik ebooków jako uniwersalne urządzenie. Tylko jak jest z czytaniem pdfów, które są skanami starszych książek i ich jakość nie jest za dobra? Czy czytnik nada się do tego zadania? Czy czytniki optymalizują wyświetlanie pdfów, tak aby wygodnie czytało się na ekranie 6" czy po prostu całość będzie ściśnięta i 7-8" to konieczność (szczególnie jeśli chodzi o czasopisma)? Poza tym, czy da się ustawić biały tekst na czarnym tle (tryb nocny)? Czy takie rzeczy, jak podświetlanie fragmentów tekstu i dodawanie zakładek to standard (zarówno epub jak i pdf)?

#czytniki #ebook #czytajzwykopem #kindle
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ToJestNiepojete: czytnik miał sens kilkanaście lat temu. Pamiętam swój pierwszy pięciocalowy czytnik, to był najlepszy kompan podróży pociągiem. Mieścił się w kieszeni spodni, bateria starczała na cały wyjazd, dziewczyna go na studia czasem zabierała, no super był. Oprócz pdfów, te czytało się na nim zawsze słabo. Rzadko który czytnik ma możliwość wygodnego skalowania książek i powiększania wybranego kawałka książki.
  • Odpowiedz
@ToJestNiepojete: Mankamenty były tego typu że to było kolejne urządzenie które musiałem przy sobie mieć. Telefon mam przy sobie zawsze, chce - wyciągam, włączam książkę, czytam. Czytnika nie mam zawsze przy sobie i to czytanie musi być bardziej zaplanowane, zorganizowane.
  • Odpowiedz
@robertx: No właśnie, przypomniałeś mi o najważniejszym. Telefon jest zawsze w kieszeni, a czytnika w dżinsy i tak nie zmieszczę.

@aarahon Ale masz na myśli, że modele kompatybilne z pdf nie pozwalają nawet na przybliżenie, przesunięcie strony? To, co najbardziej mnie kusi, to rzekomo identyczne wrażenie czytania jak na papierze. Jednak jeśli nie jest to tak uniwersalne jak bym chciał, to i tak pójdzie w kąt.
  • Odpowiedz
@ToJestNiepojete: Nawet jeśli zmieścisz (mój wchodził ale noszę dość duże i luźne jeansy) to chodzenie z nim jest mega niewygodne. Dla mnie trochę przerost formy nad treścią, w telefonie ustawiłem sobie zmianę balansu bieli jednym przyciskiem i nawet w całkowitej ciemności czyta się bardzo wygodnie
  • Odpowiedz
@ToJestNiepojete:

Zapomnij o czytaniu pdf'ów na małych czytnikach e-ink.
Wytłumaczenie jest dość skomplikowane, ale jest związane bardziej z samym formatem pdf i składem stron na A4 niż z czytnikami i zasadą działania wyświetlacza e-ink.

Za to pliki "tekstowe" epub/mobi/azw/txt to na czytniku przyjemność, czytanie tych samych treści na telefonie uważam za katorgę (szczególnie na słonecznym tarasie).
  • Odpowiedz
Ale masz na myśli, że modele kompatybilne z pdf nie pozwalają nawet na przybliżenie, przesunięcie strony?

@ToJestNiepojete: nie no, pozwalają. Tylko że niektóre nie mają płynnego przesuwania strony i nie da się wypełnić tekstem zeskanowanej strony idealnie całego ekranu. A żeby jeszcze czytnik zapamiętał ustawione przybliżenie i przesunięcie dla następnej strony to już w ogóle jest kosmos. Skanowane książki próbowałem przeczytać dwie, przy drugiej się poddałem. Ja ogólnie książki niedostępne
aarahon - >Ale masz na myśli, że modele kompatybilne z pdf nie pozwalają nawet na prz...

źródło: zzzzzzzzz3

Pobierz
  • Odpowiedz
@ToJestNiepojete: PDF-y w czytnikach to trochę kłopot, bo te urządzenia nie mają najszybszych komponentów. Więc czytać się zwykle da, ale przeskakiwać i kartkować to już trochę słabo. W czytnikach da się ustawić tryb nocny, ale nie zawsze dotyczy to skanów. Sprawdziłem w PocketBooku (a konkretnie w InkPad Color 3 bo ma trochę większy ekran: https://cyfranek.wordpress.com/2023/11/10/krotki-test-pocketbook-inkpad-color-3/):
- możesz przycinać większe strony tak, aby podczas czytania była ona powiększona (czytelna) i na
  • Odpowiedz