Zamówiłem materiały budowlane na firmę budowlaną czyli w związku z wykonywaną działalnością. W trakcie montażu okazały się wadliwe. Czy według KC jestem konsumentem i przysługuje mi normalna rękojmia i mogę żądać obniżenia ceny za naprawę?
@klefonafide: rękojmia nie jest stosowana tylko do konsumentów. Rękojmia jest też w relacjach B2B chyba że została wyłączona w umowie, więc musiałbyś sprawdzić regulamin sklepu. Jeśli w regulaminie nie wyłączyli to normalnie składasz roszczenia z rękojmi jako przedsiębiorca.
@Adams_GA: dzięki za odpowiedź, przeczytam regulamin i będę musiał powołać się na KC, bo sprzedawca nie bardzo poczuwa się do odpowiedzialności za sprzedawane materiały. W ogóle mogą wyłączyć w regulaminie sklepu rękojmię, skoro to jest w KC?
#powodz #polska #beka #heheszki Wyobrazcie sobie, ze w tym chlewie obsranym gownie. Straz ma jeszcze takie wozy xD. Brakuje jeszcze koni a z tyłu sprzęt strazacki
Czy według KC jestem konsumentem i przysługuje mi normalna rękojmia i mogę żądać obniżenia ceny za naprawę?
#prawo
W ogóle mogą wyłączyć w regulaminie sklepu rękojmię, skoro to jest w KC?